1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

İstanbul Adliyesi Engellileri Unuttu!

Çağlayan’a Avrupa’nın en büyük adalet sarayı yapılırken engelliler unutulmuş. Engelli vatandaşlar ve avukatlar binaya ancak yardımla girip çıkabiliyor

İmran Ekşioğlu, geçirdiği beyin ameliyatının ardından tekerlekli sandalye kullanmaya başladı. Bir duruşmaya katılmak için gittiği İstanbul Adliye Sarayı’na vatandaşların yardımıyla girebildi. Çıkarken de sandalyesiyle birlikte merpenlerden yuvarlandı. O sırada bir görme özürlü avukat da binadan ayrılırken kendisine yardımcı olacak birini arıyordu.

Avrupa’nın en büyük adliye sarayı olmasıyla iftihar edilen Çağlayan’daki İstanbul Adliye Sarayı’nda engelli vatandaşların unutulduğu ortaya çıktı

İstanbul Avrupa yakasındaki birçok adliyenin taşınmasıyla önemli dava ve soruşturmalara ev sahipliği yapan İstanbul Adalet Sarayı’nın mimari yapısında, engellilere yönelik düzenleme olmaması, engelli vatandaşlar, avukatlar ve adliye personeline zorluk yaşatıyor.

ABD’de yaşayan ve bir duruşmaya katılmak için adliyeye gelen 47 yaşındaki İmran Ekşioğlu, beyin ameliyatı geçirdiğini ve 3,5 aydır tekerlekli sandalye kullanmak zorunda kaldığını belirterek, adliyeden çıkarken tekerlekli sandalyesiyle yere düştüğünü söyledi. Vatandaşların yardımıyla merpenlerden inebilen Ekşioğlu şaşkındı: “İçeride merpenler iç içe. Bir merpen iptal edilerek engellilere ayrılabilir. Dışarı çıkınca insanlar sağ olsunlar yardım ettiler. Ben 25 senedir Amerika’da yaşıyorum, burada çok güzel bir adalet sarayı yapmışlar ama engellilerin Türkiye’de hiçbir hakkı yok.”

Görme engelli avukat Mahmut Günday da asansörleri kullanırken çok zorluk yaşadığını belirterek “Sesli uyarı sistemi yok. Hangi kata geldiğimizi bilmiyoruz” dedi.

Görme engelli avukat Eşber Yağmurdereli de aynı sorundan mustaripti. Kent kültürüne atıfta bulunan Yağmurdereli, “Engellilerin rahatça girip çıkabilecekleri kapıların, eğimlerin, onlara uygun düzenlemenin yapılmamış olması tamamen bir demokrasi kültürü meselesidir” dedi. Gazetecilerin, “Asansörü rahat kullanabildiniz mi?” diye sorduğu Yağmurdereli, tek başına gelmiş olsa asansörleri uyarı sistemi olmadığı için kullanamayacağını ifade etti.

Duruşma salonuna rötuş
Avukat Taylan Tanay da, daha önce bu binadaki duruşma salonlarının tekerlekli sandalye kullanan engelli vatandaşların geçiş yapamayacağı şekilde düzenlendiğini ve bu konuda başvuru yaparak projeyi tekrar değiştirttiklerini anlattı. Tanay, “Ama ne yazık ki adliye hâlâ engellilerin adalete erişimi konusunda ciddi problemler oluşturuyor. Burada bir engellinin duruşma takip etmesi veya bir sorununu dile getirmesi mümkün görünmüyor. İstanbul Çağdaş Hukukçular Derneği olarak da İstanbul Başsavcılığı’na başvurup bu kötü durumun giderilmesini isteyeceğiz” dedi.

Metrobüs durağında da engelli asansörü yok
Temmuz ayında açılan adliyeye gelişte yaygın kullanılan metrobüslerde de engelli vatandaşlar büyük zorluklar yaşıyor. Çağlayan Durağı’nda engelli rampası ve asansörü bulunmuyor. Üstelik çocuklu aileler ve yaşlılar da üst geçide çıkıp inmekte zorlanıyor.

Radikal

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Sultanahmet’teki Adliye Binasının Akıbeti Belirsiz!

Yeni adli yılın açılışı, İstanbul Adliyesi’ne 56 yıl ev sahipliği yapan Sultanahmet’teki eski binada gerçekleştirildi. …