1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

İnşat Sektörünün Öncülerinin 2013 Beklentileri!

2012’de kentsel dönüşüm, Mütekabiliyet Yasası ve 2B konularında beklediği düzenlemelere kavuşan gayrimenkul sektörü yeni yıla umutlu başladı. Sektör yeni yılı konut alma yılı ilan etti.

insat-sektorunun-onculerinin-2013-beklentileri

Geçen yıl ekonomideki yavaşlamayla ivme kaybeden sektör 2013’te büyümeye odaklandı. Türkiye’nin kredi notunun artırılması, faiz oranlarındaki düşüşün kredilere geç de olsa yansıtılmasıyla hareketlenen sektör, piyasada canlanma bekliyor.

2012’nin son aylarında yeni projelerini satışa çıkaran gayrimenkul sektörünün dev isimleri, Sabah gazetesinden Seda Abak’a yaptığı açıklamalarda bu yılın konut alma yılı olduğunu belirtiyor. Talebin artacağını söyleyen inşaatçılar, 2013’ten umutlu olduklarını kaydediyor. Sektör, “Bu yıl 2012’den daha iyi olacak” diyor. İnşaatçıların hükümetten en büyük beklentisi ise KDV belirsizliğinin bir an önce açıklığa kavuşturulması.

TALEP ARTACAK ALIM DÖNEMİ

2013’te inşaat sektörünün genel ekonomiden daha fazla büyüyeceğini öngören Çalık GYG Genel Müdürü Feyzullah Yetgin, Mütekabiliyet Yasası ve kentsel dönüşüm nedeniyle oldukça hareketli bir yıl geçireceklerini söyledi. Feyzullah Yetgin, “Konut satın almayı planlayanlar açısından da hareketli bir yıl. Her ne kadar olması gereken oranların üzerinde olsa da konut kredi faizlerinde yaşanan düşüşler bu yıl konuta olan talebi canlandıracak ve piyasayı hareketlendirecek. Fiyatlar açısından da konutta ‘alım’ döneminde olduğumuzu söyleyebiliriz” diye konuştu.

BÜYÜME İÇİN KAYNAK YARATILMASI GEREK

Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, inşaat sektörünün yılın son çeyreğinde yeniden yükseliş trendine girdiğini söyledi. Ağaoğlu, “2012 yılında özellikle inşaat başta olmak üzere enerji ve turizm alanlarında çok önemli yatırımlar yaptık ve 2013 yılında bunlara yenilerini ekleyeceğiz”dedi. Ülke ekonomisinin 2013’te minimum yüzde 5 seviyesinde büyümesi gerektiğini vurgulayan Ağaoğlu, bunun için kaynak yaratılması gerektiğini, bunun yolunun da yabancıya mülk satışından geçtiğini belirtti.

HAREKETLİ BİR YIL GEÇİRECEĞİZ

Varyap CEO’su Erdinç Varlıbaş, 2013 yılında sektörün 2012’ye oranla daha hareketli bir yıl geçireceğini söyledi. Varlıbaş, “Bunda kentsel dönüşüm ve Mütekabiliyet Yasası’ndaki mevcut birkaç sorunun çözülmesinin etkili olacağını düşünüyoruz. Ayrıca konut sertifikasıyla satışların sektöre hareket katacağını bekliyoruz” dedi. Son dönemde uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch tarafından Türkiye’nin notunu yatırım yapılabilir olarak belirlemesiyle Türkiye’ye giren küresel sermayenin de artacağını söyleyen Varlıbaş, “Yüksek not, ekonomik büyümemizi de destekleyecek, faiz oranlarının düşmesine yardımcı olacaktır” dedi.

SEKTÖR YÜZDE 5 BÜYÜYECEK

Kuzu Grup Yönetim Kurulu Başkanı Özen Kuzu, Türkiye’nin kredi notunun artması ve konut faizlerinin düşmesinin 2012 sonunda konut satışlarını hareketlendirdiğini söyledi. 2013’te sektörde yüzde 5’lik büyüme beklendiğini ifade eden Kuzu, şöyle devam etti: “Büyümenin olabilmesi için arz ve talebin dengelenmesi, inşaat maliyetleri ile konut fiyatlarındaki artışın birbiriyle dengeli gitmesi gerek. KDV, harç ve vergiler gibi konularda da inşaat sektörünün desteklenmesi şart. Bu gelişmeler piyasada olumlu havanın devam etmesine, bunun sonucunda da sektörün büyümesine yol açar. İnşaatla ülke ekonomisi de büyür.”

BÜYÜME ARZ TALEP İLİŞKİSİNE BAĞLI

Konutder Başkanı Ömer Faruk Çelik, 2013’ü konut sektöründe kuralların değişeceği bir yıl olarak niteledi. Sektörün büyümesinin kamunun yapacağı düzenlemelere bağlı olduğunu dile getiren Çelik, Türk ekonomisine paralel yüzde 2-3 oranında büyüme olacağını söyledi. Sektörde arzda artış olduğunu vurgulayan Çelik, “Talepte de yükselme bekliyoruz. Bu da ülke ekonomisinin büyümesine paralel seyredecektir” dedi.

KDV ÇÖZÜLSÜN SEKTÖR HAREKETLENİR

Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, KDV oranlarındaki belirsizliğin bir an önce sonuçlanmasıyla sektörde hareketlilik olacağını söyledi. Mütekabiliyet Yasası’nın etkilerinin de 2013 yılının ikinci çeyreği itibarıyla hissedileceğini belirten Çetinsaya, “2013 yılının sektör ve ülke ekonomisi açısından verimli geçeceği kanaatindeyim. Ayrıca önümüzdeki yıl tüketiciyi korumaya yönelik çalışmalar kapsamına banka garantörlüğünün de girmesi gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

2012’DEKİ KAYBIMIZI TELAFİ EDECEĞİZ

Gayrimenkul sektörünün 2012 yılını Türkiye ekonomisindeki gelişmelere paralel geçirdiğini dile getiren Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, “2012, 2011’den daha iyi geçmedi. Sektör açısından zor bir yıl oldu” dedi. Elmas, piyasanın tamamen durmadığını ancak ciddi anlamda yavaşladığını söyledi. 2013 yılının konut sektörü açısından 2012’den daha iyi olacağını dile getiren Elmas “2013’ün sektörün 2012’den kaybettiklerini tamamlama yılı olacağını düşünüyorum. Hem satış hem de üretim anlamında” dedi.

LİSTE BAŞI OLMAYA DEVAM EDERİZ

Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, “2013 yılı, inşaat sektörü için 2012’ye nazaran daha verimli bir yıl olacak” dedi. 2013’te yabancıya satış, kentsel dönüşüm ve faiz oranlarındaki gerilemenin de etkisi ile gayrimenkulün yatırımcıların liste başı enstrümanlarından biri olacağına dikkat çeken Kabadayı, “Sektörün önünde bulunan KDV oranları gibi belirsizliklerin de ortadan kalkarsa, büyüme hızı ve getirisiyle 2013 yılı yatırımcısının yüzünü güldürecektir” şeklinde konuştu.

Kaynak: SABAH

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

İşçilik Maliyeti Malzemeyi Geçti

Kalifiye eleman sıkıntısından muzdarip inşaat sektöründe işçilik maliyeti, birçok kalemde malzeme maliyetini geçti. 3 yıl …