1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

İnşaat Sektörü İçin 2013 Yılı Reçeteleri Açıklandı!

2011’de iyi bir yükseliş yakalayarak Türkiye’nin ekonomik büyümesinde 300 milyar TL katkı ve %7.5 büyüme oranı ile lokomotif sektör sayılan inşaat sektörü; 2012 yılında çelişkilerle dolu bir yıl yaşadı.

insaat-sektoru-icin-2013-yili-receteleri-aciklandi

Konut pazarlama ve satış danışmanlığı konusunda sektör lideri Avrupa Proje Yönetimi Yönetim Kurulu Başkanı Ediz GİRAY; 2012 yılının önemli gelişmelerini ve 2013 yılında sektörü nelerin beklediğini açıklarken özellikle 2011 yılının son çeyreğinden itibaren etkili olan ekonominin soğutulma çabaları ile gerileyen büyüme oranlarına değindi. Ve şöyle devam etti;

“2011 yılının ortalarına kadar yükselen gayrimenkul sektörünün yıldızı 2011 Mayıs’ından sonra artan faiz oranları, hükümetin ekonomiyi soğutma çabaları ve dönemsel etkilerle beraber ciddi oranda küçülmeye başlamıştır. %8’ler seviyesinden %1’in altına kadar gerilemiştir. 2012’ye gelindiğinde bu duruma tepki olarak satışa çıkacak bazı projeler ertelenmiş, satışa çıkmış alanlarda da satış kolaylığı ve performans oluşturmak adına karlılıklar düşmüş ve daha da önemlisi birçok projede satış problemleri ile karşılaşılmıştır.”

2012’nin En Önemli Olayları

“2012 yılının en önemli gelişmeleri kabul edilen mütekabiliyet kanunu, afet yasası ve buna bağlı kentsel dönüşüm hareketi henüz uygulama detayları netleşmediği için sektörde beklediği etkiyi oluşturamamıştır. Dolayısıyla tüm beklentiler 2013 yılına ertelenmiştir. Diğer taraftan detayları halen belirlenmemiş olan konutta KDV kanunu ve faizlerinin hala istenen seviyede olmaması satış beklentilerinin düşük seviyelerde kalmasını tetiklemiştir.”

2013 Yatırımları

2013 yılında faizlerin daha da aşağı çekileceğini tahmin ediyoruz diyen Ediz GİRAY;”Mütekabiliyet yasasının uygulamaya başlanacağı düşünülmekte ve kentsel dönüşüm uygulamalarının Kartal, Fikirtepe gibi öncelikle buralarda başlayacağı öngörülmekte. Bu nedenle 2013 yılının konut sektörü açısından daha parlak bir yıl olacağını düşünüyoruz. Hükümetin ekonomiyi ısıtma çalışmalarından da anlaşılacağı üzere önümüzdeki günlerin daha parlak geçeceğini söylemek mümkün” dedi.

“2013 yılı için arsa yatırımcılarına 3 bölgeyi işaret edebiliriz. Birincisi şehrin büyüme arterleri, ikincisi hükümetin açıklamış olduğu Asya yakasında yeni bir şehir kuracağız diyerek göstermiş olduğu lokasyonlar ve üçüncüsü yeni açıklanacak olan havaalanı civarındaki lokasyonlar… Daha değerini bulamamış ve gittikçe yükselişte olan bu alanlar 2013 yılının en kar getirecek yatırımları olacak.”

Kentsel Dönüşüm Ne Olacak?

GİRAY kentsel dönüşüm projesini ise; “Kentsel Dönüşüm ile birlikte eski yerleşim bölgeleri olan Kadıköy, Bakırköy, Fatih, Eyüp, Beyoğlu ve Üsküdar gibi yerler bu dönüşüm projesine tabi olacakları için; 2013 yılı için çok büyük arsa arzı oluşturacak yerler haline gelecek. Dolayısıyla arsa fiyat endeksi değişecek. Yani fiyatlar; kısa vadede artacak, kentsel dönüşüm gerçekleştikçe de uzun vadede esnemeye azalmaya başlayacak. Dolayısıyla 2013 yılında değerlenecek olan bölgeler daha çok şehir merkezleri olacak. Bu arsaların değerleri ise lokasyona göre değişkenlik gösterecektir. Kısa vadede % 50 – 60 gibi artış göstereceğini düşünüyoruz. Orta vadede ise dengelenecek ve uzun vadede ise fiyatlar gevşeme gösterecektir” diye yorumladı.

2013 Reçeteleri

-Öncelikli reçete hükümetin elinde. Örneğin hükümet bir an evvel KDV meselesini netleştirmeli,

-Mütekabiliyet kanunun mevzuatı bitirilip, en kısa sürede uygulamaya başlanmalı,

-İlçe belediyeleri kentsel dönüşüm hareketine adapte edilmeli,

-En önemlisi konut alıcılarının motive edilmesini sağlayacak yöntemlerin hayata geçirilmesi, Örneğin; konut kredisi için ödenen faizin bir kısmının vergiden düşürülmesi gibi bir çalışma planlanabilir.

-Sektördeki yanlış personel seçimlerinin önüne geçip, eğitimli ve işi bilen kişilerin istihdam edilmesinin sağlanması ve bu konuda devlet destekli eğitimler verilmesi,

-Eksik özlük hakları nedeniyle çıkan sorunların önüne geçilmesi

Kaynak: Emlakofis

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Avrupa’da Konut Sektörüne İlişkin Kırılganlıklar

ESRB tarafından yayımlanan son rapora göre Avrupa’nın pek çok ülkesinde konut sektörüne ilişkin risklerin devam …