1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

İmar Yönetmeliği ve Şehir Planlama İle İlgili Mutlaka Bilinmesi Gerekenler

BÜYÜKŞEHİR NEDİR:Belediye sınırları içerisinde birden fazla ilçe bulunan şehirleridir.

İLÇE BELEDİYESİ NEDİR:Büyükşehir belediye sınırları içinde kalan ilçelerde kalan belediyelikleridir.

BELEDİYE SINIRI NEDİR:1580 sayılı belediye kanununun 4. maddesine göre belirlenmiş olan bir rapor ile krokiye dayanan idari bir sınırdır.

MÜCAVİR ALAN SINIRI NEDİR:Belediye sınırlarının dışında, imar mevzuatı bakımından belediyelerin kontrol ve mesuliyeti adına verilmiş olan sınırdır. Diğer bir deyişle sadece imar açısından belediyenin kontrolüne alınmış alanlardır. Mücavir alanların belediyenin sınırlarına bitişik olması gerekmez.

HALİHAZIR HARİTA NEDİR:Bayındırlık ve İskan Bakanlığınca tespit edilen teknik esaslara göre hazırlanan şehir ve kasabaların tesislerine ait plan ve projelerin, şehiriçi ve şehirlerarası bağlantı yollarına ait projeler ile kadastro planlarının ve kontrol hizmetlerinin planlanması ile ilgili düzenlemelerin yapılabilmesi ve uygulanabilmesini sağlamak, herhangibir yerin görünebilen yapay ve doğal bütün unsurlarını belirli bir ölçekte göstermek üzere hazırlanan haritalara denir.

ÇEVRE DÜZENİ PLANI NEDİR:Bölge planı ile nazım planı arası bir konumda yer alan ve fonksiyonel bütünlüğü olan yerleri kapsayan alt bölge planlarıdır. Diğer bir deyişle bölge plan kararlarına uygun olarak konut, sanayii, tarım, turizm, ulaşım gibi yerleşme ve arazi kullanılması kararlarını belirleyen planlardır.

NAZIM İMAR PLANI NEDİR:Varsa bölgeye ve çevre düzeni planlarına uygun olarak halihazır haritalar üzerine yine kadastral durumu işlenmiş olarak çizilen ve arazi parçalarının; genel kullanılış biçimlerinin, başlıca bölge tiplerini, bölgelerin gelecekteki nüfus yoğunluklarını gerektirdiğinde yapı yoğunluğunu, çeşitli yerleşme alanlarının gelişme yön ve büyüklükleri ile ilkelerini, ulaşım sistemlerini ve problemlerinin çözümü gibi hususları göstermek ve uygulama imar planlarının hazırlanması esas olmak üzere düzenlenen detaylı bir raporla açıklanan ve raporu ile beraber bir bütün olan plandır.

UYGULAMA İMAR PLANI NEDİR:Tasdikli halihazır haritalar üzerine varsa kadastral durumu işlenmiş olarak nazım imar planı esaslarına göre çizilen ve çeşitli bölgelerin yapı adalarını, bunların yoğunluğunu ve düzenini, yolları ve uygulama için gerekli imar uygulama programlarına esas olacak uygulama etaplarını ve diğer bilgileri ayrıntıları ile gösteren plandır.

İSLAH İMAR PLANI NEDİR:2981/3290 sayılı ve gecekondu mevzuatına aykırı yapılara uygulanacak işlemler hakkında kanun ile tanımlanmış, 1/1000 ölçekte hazırlanan bir plandır.

REVİZYON İMAR PLANI NEDİR:Gerek nazım ve gerekse uygulama imar planlarının ihtiyaca cevap vermediği ve uygulanmasının problem olduğu durumlarında; planın tümünün veya büyük bir kısmının plan yapım tekniklerine uyularak yenilenmesi sonucu elde edilen plandır.

MEVZİ İMAR PLANI NEDİR:Uygulama imar planı sınırları dışında olup bu planla bütünleşmeyen bir konumda bulunan alanlar üzerinde hazırlanan ve sosyal ve teknik alt yapı ihtiyaçlarını kendi bünyesinde sağlamış olduğu plandır.

İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ NEDİR:Onarlı imar planı sınırları içinde arazi kullanışlarının büyüklüğünde, konumunda, yoğunluğunda veya ulaşım sisteminde imar planı anakaralarını bozmayacak biçimde mevzi olarak farklılık gerektiren değişikliklerdir.

KORUMA İMAR PLANI NEDİR:Sosyal, ekonomik, estetik, turistik ve hijyenik yönlerden önemi olan tarihi ve doğal değerlerin günün koşullarına göre ve çağdaş planlama yöntemleri ile ele alınıp, kamu yararına yönlendirilmesi amacı ile yapılan plandır.

PARSELASYON PLANI NEDİR:İmar planının arazi uygulamasından sonra yapılacak röleve ölçülerine göre boyut değiştirmeyen paftalar üzerine çizilen, kesin parselasyon durumunu gösteren ve tapuya tescil işlemlerine esas alınan planlardır.

DÜZENLEME ORTAKLIK PAYI NEDİR:Düzenlemeye tabi tutulan yerlerin ihtiyacı olan yol, meydan, park, yeşilsaha, genel otopark gibi umumi hizmetlere ayrılan ve tescile tabi olmayan alanlar ile cami, karakol yerleri ve ilgili tesisler için kullanılmak üzere, düzenleme dolayısıyla meydana gelen değer artışları karşılığında düzenlemeye tabi tutulan arazi ve arsaların, düzenlemeden önceki yüz ölçümlerinden %35’e kadar düşülebilen miktar ve/veya zorunlu hallerde malikin muvafakattı ile tespit edilen karşılığı bedeldir.

DÜZENLEME ORTAKLIK PAYI ORANI NEDİR:Bir düzenleme sahasında tespit edilen düzenleme ortaklık payı miktarının bu saha içindeki kadastro ve imar parsellerinin toplam yüz ölçümü miktarına oranıdır.

TEKNİK ALT YAPI NEDİR:Elektrik, havagazı, içme ve kullanma suyu, kanalizasyon ve her türlü ulaştırma, haberleşme ve arıtım gibi servislerin temini için yapılan tesisler ile açık veya kapalı otopark kullanışlarına verilen genel isimdir.

SOSYAL ALT YAPI NEDİR:Sağlıklı bir çevre meydana getirmek amacı ile yapılması gereken eğitim, sağlık, dini kültürel ve idari yapılar ile park, çocuk bahçeleri gibi yeşil alanlara verilen genel isimdir.

YOĞUNLUK NEDİR:(Kişi/hektar) Planlarda plan ile getirilen nüfusun kontrolü amacıyla konut alanlarında yoğunluklar tanımlanır.

BRÜT YOĞUNLUK NEDİR:Planlama alanının bütününde getirilen yoğunluktur.

NET YOĞUNLUK NEDİR:Planlama alanında sadece konut alanlarında(konut adaları) getirilen yoğunluktur.

KADASTRO PARSELİ NEDİR:Kadastro yapıldığı zaman kadastro adaları içinde bulunan mülkiyeti tescili parsellerdir.

İMAR PARSELİ NEDİR:İmar kanunu ve yönetmeliği, imar planına göre gerekli teknik ve kanuni işlemlerden sonra oluşmuş, üzerinde bina(lar) yapılabilen parseldir.

PARSEL CEPHESİ NEDİR:Parselin üzerinde bulunduğu yoldaki cephesidir. Köşe başına rastlayan parsellerde dar kenar parsel cephesi olarak kabul edilir.

PARSEL DERİNLİĞİ NEDİR:Parsel ön cephe hattından arka cephe hattı köşe noktalarına indirilen dik hatların ortalamasıdır.

ÖN BAHÇE NEDİR:Parsel ön bahçe hattı ile inşaat cephe hattı arasında kalan parsel parçasıdır. Birden fazla yola cephesi olan parsellerde bina ile yol arasında kalan bölümler de ön bahçe şartlarına tabidir.

ARKA BAHÇE NEDİR:Parsel arka hattı ile bina arka cephe hattı arasında kalan parsel parçasıdır.

YAN BAHÇE NEDİR:Ön ve arka bahçe dışındaki bahçelerdir.

ÖN, YAN, ARKA BAHÇE MESAFELERİ NEDİR:Binanın zemininde komşu parsellere en fazla yaklaşabileceği mesafelerdir.

İnşaat yapacağım ama altına dükkan koymak istiyoru, koyabilir miyim:20 metrelik yolun olduğu yerlerde yapılan binaların altına dükkan yapılabilir.

Yapyığım inşaatlara kapıcı dairesi koymam gerekiyor mu:Eğer yaptığınız bina 15 daireden fazla ise koymanız gerekiyor.Çünkü karara göre 15 dairelik ve üstünde yapılan binalarda kapıcı dairesi olma zorunluluğu vardır.

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.