1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Gaziantep’ten 140 Ülkeye Halı İhracatı Hedefleniyor!

Halının başkenti olarak tanımlanan Gaziantep’te, 27 bin metrekarelik alanda Ortadoğu’nun en büyük sektör fuarı düzenleniyor…

gaziantep mehmet aslan, gaziantep Ortadoğu'nun en büyük sektör fuarı, GTO Başkanı Mehmet Aslan, Mehmet Aslan, Ortadoğu'nun en büyük sektör fuarı, Ortadoğu'nun en büyük sektör fuarı gaziantep

Halı sektöründe “dünyanın başkenti” olarak anılan Gaziantep, bugün açılan Halı Fuarı ile sektörün devlerini ağırlayacak. Fuara bu yıl ki katılım, geçen yıla göre yüzde 100 oranında artış gösterdi. Gaziantep Ticaret Odası (GTO) ve Gaziantep Halıcılar Odası işbirliği ile Marka Fuarcılık tarafından düzenlenen 5. Gaziantep Ortadoğu Halı Fuarı, 9 Eylül’e kadar açık kalacak. GTO Başkanı Mehmet Aslan makine halısında Türkiye üretiminin yüzde 75’inin Gaziantep’te gerçekleştirildiğini belirterek, ilden123 ülkeye yapılan halı ihracatının yılsonunda 140’a ülkeye yükseltilmesinin hedeflendiğini açıkladı.

2011 yılında yerli ve yabancı 100’e yakın firmanın stant açtığı, 30 binin üzerinde yerli, 10 binin üzerinde yabancı ziyaretçi ve alım heyeti tarafından gezilen Gaziantep Ortadoğu Halı Fuarı’na bu yıl 200’e yakın firma katılacak. Aynı artışın ziyaretçi ve alım heyeti sayısında da yaşanması ve çoğunluğu profesyonel olmak üzere, yerli ve yabancı çok sayıda ziyaretçinin fuarı gezmesi bekleniyor.

Alım heyetleri halıyı merkezinde görmek istiyor
Fuarla ilgili hazırlıklar tüm hızıyla sürerken, stant açmak için firmalardan yoğun talep sonrasında bu amaçla ayrılan 27 bin metrekarelik alanın tamamı doldu. GTO Başkanı Mehmet Aslan, Türkiye makine halısı ihracatının yüzde 85’ini gerçekleştiren ve dünya çapında üretici firmaların bulunduğu Gaziantep’te, bir kez daha uluslararası fuara ev sahipliği yapacak olmanın gururunu ve heyecanını yaşadıklarını söyledi.

Sektörün devlerini bir kez daha Gaziantep’te buluşturacak fuarla ilgili hazırlıkların titiz bir şekilde yürütüldüğünü ifade eden Aslan, Gaziantep’in son dönemde halı sektöründe dünyanın başkenti olarak anılmaya başlandığına dikkati çekti.

“Bu nedenle fuara olan ilgi bizleri şaşırtmıyor. Gaziantep’te bin 100 adet halı tezg‚hında halı üretiliyor” diyen Aslan, şöyle devam etti: “Makine halısında Türkiye üretiminin yüzde 75’i Gaziantep’te gerçekleştiriliyor. 123 ülkeye halı ihraç ediliyor. Yılsonunda halı ihraç edilen ülke sayısını 140’a çıkarmayı hedefliyoruz. Belçika ve Almanya başta olmak üzere değişik ülkelerde düzenlenen halı fuarlarına katılırken, Gaziantep’te böyle bir fuarı düzenleme başarısını gösteren büyüklüğe ve güce eriştik. Gaziantep, halı sektörüne yönelik fuarcılıkta merkez haline geldi. Ortadoğu Halı Fuarı’nın tarihi, dünyada halıyla ilgili tüm sektörlerin ajandasına not edilmiş durumda. Bugün Belçika dahil, halıda söz sahibi ülkelerde bile ‘halı’ denildiği zaman akla ilk Gaziantep geliyor. Fuara olan ilgi her geçen yıl arttı. Artan ilgi ile birlikte fuar, uluslararası bir kimliğe kavuştu. Halı üretiminde önemli bir merkez konumunda olan Gaziantep’i halının ‘Başkenti’ haline getirdik.”

Gaziantep Halıcılar Odası Başkanı Mehmet Törer ise fuara katılacak alım heyetlerinin, almayı düşündükleri halıları yerinde görmek istediklerini kaydetti.

Alım heyetlerinin üretim atmosferini solumadığında yeterince ikna olmadığını vurgulayan Törer, şu değerlendirmeyi yaptı: “Gaziantep daha cazip olduğu için fuar kentimize alındı. Halıcılar Odası olarak, fuarın her yıl Gaziantep’te devam etmesi ve iki halı fuarının olması alım heyetlerinin gelmesi için önemli etken. Fuarlar sadece fuar yapılsın diye yapılmıyor. Fuarların hedef kitlenin desen, tasarım ve yeni çeşitleri görmesi açısından inandırıcı olması gerekir. Bundan dolayı alım heyetlerinin yeteri kadar gelmesini ümit ediyoruz.”

‘Markalarımız uluslararası piyasalarda rekabet ediyor’

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Salahaddin Kaplan da Türkiye İhracat Stratejisi doğrultusunda 2023 yılında 5 milyar dolarlık ihracat yapmayı öngördüklerini belirtti.

Teşvik Yasası’yla da halı sektörünün elinin güçlendirildiğini anlatan Kaplan, şu değerlendirmeyi yaptı: “Son dönemlerde Gaziantep’te hızla markalaşma çalışmaları sürmekte, uluslararası piyasalarda markalarımız yarışmaktadır. Yeni ürünlerin hazırlanması, tasarlanması ve uluslararası piyasalarda pazarlanmasıyla ilgili Ar-Ge çalışmaları firmalarımız tarafından olmazsa olmaz olarak görülmekte, bu uygulamalar ortaya daha kaliteli ürünlerin çıkmasına neden olmaktadır. Hükümetimizin 2023 yılıyla ilgili koyduğu 500 milyar dolarlık ihracat hedefi içinde halı sektörü olarak biz 5 milyar dolarlık bir hedef belirledik. Bu hedefe ulaşılabilmesi için gerek Ekonomi Bakanlığı’nın sağladığı kolaylıklardan gerekse Yeni Teşvik Yasası’ndan bütün üyelerimizin yararlanması için çalışıyoruz. 2011 yılı ocakağustos aylarında 699 milyon 274 bin dolar olan halı ihracatı, bu yılın aynı döneminde yüzde 27’lik artışla 950 milyon 841 bin dolara yükseldi. Bu rakam aynı zamanda diğer ihracatçı birlikleri arasında bizi şampiyonluk koltuğuna taşımaktadır. Halı Fuarı ile birlikte ihracattaki artış oranı hızlanacak.”

Düanya/M. Tekin Çiçek

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.