1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Evlerde Hayatı Kolaylaştıran Mimarlar Tercih Ediliyor!

Melis Alphan: Anladım, siz kendi kendinizin dekoratörüsünüz. Oysa bir mimarla anlaşsaydınız hem uzun vadede kâra geçer hem de düzenli bir yerde yaşardınız

Eviniz ağzına kadar dolu ama yine de bir sürü eksiğiniz var.

Anladım, siz kendi kendinizin dekoratörüsünüz. Oysa bir mimarla anlaşsaydınız hem uzun vadede kâra geçer hem de düzenli bir yerde yaşardınız.

Sadece moda demokratikleşmiyor, tarz-ı hayat söz konusu olduğunda daha birçok alanda demokratikleşmeye tanıklık ediyoruz.

Dikkat edin mesela… Şimdilerde gittiğiniz küçük ev partilerinde bile ev sahibinin işten iki saat erken çıkıp hazırladığı kanepeleri değil… Bir catering firmasına bağlı garsonun servis ettiği başlangıçları indiriyorsunuz mideye.
Ya da tasarım objeler… Eskiden bunlara cepleri boşaltarak sahip olunurken şimdi her bütçeye uygun tasarım objeler bulunabiliyor.

Mimarla çalışmak da artık sadece zenginlerin harcı değil. Aksine…

İngilizler’in meşhur “Ucuz şey alacak kadar zengin değilim” sözünü “Mimarla çalışmayacak kadar zengin değilim” diye kullanabiliriz.

Mimar Feza Ökten Koca “Mimari danışmanlık hizmeti almak lüks değil, ekonomik bir çözümdür” iddiasında.

Koca, insanların mimardan hizmet almanın pahalı olduğunu düşündüğünü ama kendileri mimarlığa ve iç mimarlığa soyunduklarında işin çok daha pahalıya patladığını söylüyor:

“Kısa dönemdeki ihtiyaçlarınızı karşılamak adına yapılan alışverişler gelişim, değişim gibi süreçlerinizde size eşlik edemez. Bu değişime ayak uydurmak adına yeniden yapılacak alışverişler size yine ve yeniden masraf yaptırır.”

Mantıklı gelmiyor mu?
Ev alışverişleri de biraz giysi alışverişlerini andırmıyor mu? Gardırobunuz ağzına kadar dolu. Ama buna rağmen hâlâ bir dolu eksiğiniz var. Askılarda altına giyecek uygun pantolonunuzun olmadığı bir sürü üst… Kıyafetlerinizin hiçbirine uymayan ayakkabılar… Oysa en çok giydiğiniz şey beyaz atlet ve en az ondan var.

Ev de gardırop gibi. Mutfağa yeni bir alet alamazsınız, dolaplar ağzına kadar doludur, koyacak yeriniz yoktur. Oysa daha bardaklarınız eksiktir. Ya da ev mobilyadan geçilmezken dolaplarınız size yetmiyordur. O yeni koltuk yerine, dolabı almanız gerekmez miydi?

Koca, mimarı biraz ressama benzetiyor: “Ressam tablosuna ilk çizgilerini atarken resmin son halini hayalinde canlandırır. Mimar da aynen böyledir.”

Mimar müşterisinin alışkanlıkları ve yaşam tarzı doğrultusunda ona bir dünya tasarlıyor. Bu dünyada her parça birbiriyle uyumlu.

“Mimar, kişinin ihtiyaçlarına yönelik, uzun vadede hayatını kolaylaştıracak çözümlerle estetiği bir araya getirir. Kullanıcının tahmin edemeyeceği her unsuru hesaba katarak bütün ihtiyaçlarına cevap veren bir yer yaratır” diyor Koca.
“Mimarla çalışmayacak kadar zengin değilim” sözüne dönersek…

Mimar baştan her türlü detayı düşünerek tasarladığı için, işin sonunda ortaya çıkabilecek hatalar sıfırlanıyor. Mimara ödenen bedel müşteriye fazladan bir maliyet getiriyor gibi görünse de aslında müşteri, zaman-kalite hizmeti alıyor; böylece kısa ömürlü ve kalitesi tartışılır objeler, mobilyalar ve eksiklerle dolu düzensiz bir evde yaşamaktan kurtuluyor.

Evin rengini kadın seçiyor
Bakın Koca’dan başka neler öğrendim…

Standart dolap seçimi yaparken şu iki soruyu sormak gerekir:

1. İçine koymak istediğiniz ürünlerin yerleşimi için uygun mu?

2. Dolabın ölçüsü koymak istediğiniz yere uygun mu?
Kişiye özel dolap tasarımında sizin eşyalarınız belirleniyor ve bunlara uygun bölmeler tasarlanıyor.

Kadınlar evde en çok mutfağı önemserken, banyo ve odalardaki dolap kullanım detaylarıyla da ilgileniyorlar. Evin renk kombinasyonları ile eve kişilik katan aksesuvar seçimlerini kadınlar yapıyor.

Erkekler teknolojiyle ilgili kısımlarda karar almayı istiyor. TV üniteleriyle ilgili söz sahibi onlar. Günümüzde giyimlerini de fazlasıyla önemsedikleri için giyim odalarında kendilerine ayrılacak bölümlerin detaylarıyla da ilgileniyorlar. Mümkün olduğunca sade ve az eşyalı yerleri tercih ediyorlar. Rahat bir koltuk, iyi bir TV-ses sistemi onlar için yeterli.

Küçük evlerde hayatı kolaylaştırmak için gömme dolaplar sürgülü kapaklarla destekleniyor. Genel aydınlatmadan ziyade noktasal ve gizli ışıklar bu evlere daha uygun.

Melis Alphan/Hürriyet Kelebek

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Şantiye Şefi Aranıyor (İstanbul/Avrupa)

Danışmanlığını yaptığımız bir proje yönetim firması için İstanbul‘ da görev alacak Şantiye Şefi arayışımız bulunmaktadır. …