1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

ERP – İnşaat ERP – İnşaat ERP Nedir – İnşaat ERP Programları – İnşaat ERP Avantajları

İNŞAAT ERP Nedir?

Kaynak: e-MOR PM İNŞAAT YÖNETİM SİSTEMİ

İnşaat ERP’nin ne olduğunu daha iyi vurgulamak için, önce ‘ ERP Nedir?’ sorusunun cevabına çok genel anlamda ve kısaca göz atalım:
‘ERP’ Nedir ?
‘ERP’; İngilizce ‘Enterprise Resource Planning’ kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuş bir kelimedir. Türkçe’de ‘Kurumsal Kaynak Planlama’ anlamına gelmekte ve kısaca bu kelimelerin başharflerinden oluşturulan ‘KKP’ kelimesi ile de belirtilmektedir.
ERP (KKP); kurumların ürün ve hizmet üretiminde ihtiyaç duydukları, ‘İşgücü’, ‘Malzeme’ ve ‘Makine’ gibi kaynaklarının verimli yönetilmesini sağlamak amacıyla kullanılan bütünleşik sistemin adıdır ve genel olarak yazılım ve donanım kullanılarak gerçekleştirilir.

Bütünleşik yönetimin eş zamanlı gerçekleştirilmesini sağlamak amacıyla, ortak bir veri tabanı kullanılır. Ortak veri tabanı, anlık gerçek durumun, kurumun tüm birimlerince görülmesini sağlar.

‘İNŞAAT ERP’ Nedir ?

‘İnşaat ERP’; ‘ERP’ (KKP) sisteminin İnşaat ve Taahhüt Sektörlerindeki iş süreçlerine göre özelleştirilmiş halidir.
‘İnşaat ERP’; inşaat ve taahhüt sektörlerinde faaliyet gösteren İnşaat, Taahhüt ve Mühendislik firmalarının tüm iş süreçlerini bütünleşik olarak yöneten ve bu sayede, ‘İşgücü’, ‘Malzeme’ ve ‘Makine’ kaynaklarının verimli yönetilmesini temin eden sisteme verilen addır.
‘ERP’ (KKP) sisteminin, İnşaat ve Taahhüt sektörlerine özelleştirilerek ‘İnşaat ERP’ haline gelmesi, İnşaat, Taahhüt ve Mühendislik firmalarının inşaat sektörüne özgü iş süreçlerini daha iyi yönetmesini sağlamaktadır.

Genel ‘ERP’ sistemlerinde bulunmayan inşaat sektörüne ait iş süreçleri, ‘İnşaat ERP’ sisteminde detaylı olarak yer almakta ve böylece inşaat sektörünün iş süreçlerinin eksiksiz yönetimi sağlanmaktadır.

‘İnşaat ERP’ sistemini daha iyi anlamak için, İnşaat ve Taahhüt sektörlerinin kendilerine özgü iş süreçlerinin neler olduklarına (1) ve aralarındaki ilişkilere (2) bakmakta fayda vardır.

1.İnşaat ve Taahhüt sektörlerindeki iş süreçleri, temel olarak iki ana başlıkta toplanabilir :
1.1. Proje Yönetim İş Süreçleri
1.2. Kurumsal Yönetim İş Süreçleri
1.1. Proje Yönetim İş Süreçleri :

Proje Yönetim İş Süreçlerinin temelini, gerçekleştirilecek olan projenin ‘iş programı’nın hazırlanması ve yönetilmesi oluşturur.

İş Programını proje yöneticisi ve ekibi hazırlar ve yönetir.

İş programının hazırlanmasında esas olan ana unsurlar ;

·proje boyunca yapılacak aktivitelerin ve lokasyonlarının belirlenmesi,
·bu aktiviteler için işgücü, malzeme ve makine atamalarının yapılması,
·başlangıç ve bitiş zamanlarının belirlenmesi ve
·projedeki diğer aktiviteler ile ‘başlangıç-bitiş’ ilişkilerinin kurulmasıdır.

İş programının takibini kolaylaştırmak amacı ile Gantt Diyagramları kullanılabilir. Gantt Diyagramları, aktivitelerin başlangıç ve bitiş zamanlarını ve birbirleri ile olan ‘başlangıç-bitiş’ ilişkilerini, bir zaman grafiği üzerinde çok daha görsel ve anlaşılır hale getirir.

İş programı Proje Yönetimi açısından büyük önem taşır. Çünkü, projedeki tüm aktiviteler, iş programına uygun olarak icra edilir. İşgücü, malzeme ve makine kullanımları, iş programında belirtilen aktivitelere uygun olarak gerçekleştirilir.

1.2. Kurumsal Yönetim İş Süreçleri :
Kurumsal Yönetim İş Süreçlerini (aşağıda bazıları yazılmış olan) önemli işlemler oluşturur :

·İhale takibi,
·Teklif Hazırlama,
·CRM,
·Sevkiyat,
·Planlama,
·Satınalma,
·Lojistik ve Ambar Yönetimi,
·Demirbaş Yönetimi,
·Hakediş Takibi,
·Taşeron Yönetimi,
·Bütçe,
·Muhasebe,
·Finans,
·İnsan Kaynakları,
·Personel Ücret Bordrosu ve Özlük Hakları,
·Doküman Yönetimi

Bu iş süreçleri, kurum içindeki çeşitli departmanların yetkilileri tarafından yönetilir.

2.Proje Yönetim İş Süreçleri ile Kurumsal Yönetim İş Süreçleri Arasındaki İlişkiler :
Proje yönetim iş süreçlerini içinde barındıran iş programı, kurumsal yönetim iş süreçleri ile her an iletişim halindedir. Aynı şekilde, kurumsal yönetim iş süreçleri de kendi içinde iletişim halindedir.

İş programından hareketle, kurumun lojistik, satınalma, finans ve insan kaynakları departmanları, hangi kaynağı, nerede ve ne zaman bulundurmaları gerektiğini tesbit ederler ve gerekli tedbirleri alırlar. Yani, satınalma bölümü, kurum bünyesinde bulunmayan malzemeleri ve makineleri gerekli zamanda ilgili yerde hazır etmek amacıyla, satınalma veya kiralama işlemi yapar. Finans departmanı, gerekecek ödemeler ile ilgili tedbirleri alır. Lojistik departmanı hangi malzemeleri ve makineleri hangi yere hangi zamanda gönderecek ise, ona göre tahsisler yapar. Aynı şekilde, İnsan Kaynakları Departmanı, gerekli iş gücü planlamasını yaparak, ihtiyaç varsa, yeni elemanlar alarak, ilgili yerde, gerekli iş gücünün bulunmasını temin eder.

İş programları, proje uygulamaya alındıktan bir süre sonra, bazı iç ve dış nedenlerden dolayı bir çok defa revizyona uğrayabilir. Revizyonların yapılmasıyla, iş programındaki çoğu aktivitenin başlangıç ve bitiş tarihleri ve kaynak ihtiyacı değişir. Bu durumda, kaynak sağlayan ilgili departmanlar hızla bilgilendirilmeli, yanlış zamanda, yanlış miktarda kaynağın yanlış yere gönderilmesinin önüne geçilmelidir.

‘İNŞAAT ERP’ YAZILIM VE DONANIMI :

‘İnşaat ERP’ sisteminin uygulaması, yazılım ve donanım kullanılarak verimli bir şekilde gerçekleştirilebilir.

İnşaat ve taaahhüt sektörünün iş süreçlerine göre geliştirilmiş yazılım ve doğru tesbit edilmiş donanım; inşaat ve taahhüt firmalarının merkez ile şantiyeleri arasında veri akışını temin eder ve proje yönetim iş süreçleri ile kurumsal yönetim iş süreçlerinin bütünleşik yönetilmesini sağlar.

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Betopan – Betopan Nedir? – Betopan Avantajları – Betopan Teknik Özellikler – Betopan Fiyatları

Betopan Nedir? Ağaç ve çimentonun olumlu özelliklerini bünyesinde birleştiren, yapıların değişik bölümlerinin değişik isteklerine, gereken …