1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Epoksi Zeminler, Epoksi Boyalar Artık Evimizde!

Epoksi, reçine esaslı bir zemin kaplama sistemi. Çoğunlukla sanayi alanlarında kullanılan bu kaplama, son yıllarda mağaza ve ev dekorasyonunda da karşımıza çıkıyor. Mekana ferahlık ve hijyen gibi pek çok özellik sağlıyor, bir fotoğrafı veya beğendiğiniz bir tabloyu bile zemine uygulayabiliyorsunuz.

Akmerkez ve İzmir Vakko, Akmerkez Levi’s, Vetrina, Nişantaşı Adidas, İstanbul Nautilus, Kanyon’daki G-Star, Harvey Nichols, Mandarina Duck ve Ottoman mağazaları ile Garanti Bankası merkez yönetim binası gibi pek çok farklı mekana epoksi zeminler yapan Hit Endüstriyel Zeminler firmasının ortaklarından Kerem San’la konuştuk.

Önce endüstriyel alanlarda sonra evlerde moda oldu
Epoksi; reçine esaslı, parlak ve sert görünümlü bir son zemin döşeme sistemi. Türkiye’ye 1980’lerin sonunda gelen epoksi kaplama sistemi başta petrokimya endüstrisi olmak üzere sanayinin birçok alanında kullanıldı.

“Her şey her yere uyar” düşüncesinin artmasıyla, epoksinin kullanım alanları da yıllar içinde genişledi. Artık fabrikalar, hastaneler, evler, ofisler, mağazalar, okullar ve oteller var. Özellikle endüstriyel alanlar için üretilen kaplama sistemi, yenilik arayan mimarlar tarafından son dönemlerde ev dekorasyonunda çok sık tercih ediliyor.

Her mekana özel doku
Epoksi zeminler evlerde en çok salon, yatak odası, banyo ve koridorlarda kullanılıyor. İstendiğinde duvarlara uygulanabilse de bu çok sık tercih edilmiyor. Banyo döşemelerinde ıslak zeminin kaymasını önlemek için kumlu, garaj döşemelerindeyse lastik kaymasını engellemek için portakal kabuğu dokulu ya da kumlu epoksi kaplamalar yapılması gerekiyor.

Sadece iç mekanlara
Hava değişiklikleri, yüksek sıcaklık ve güneş ışınları epoksi için zararlı. Bu yüzden teraslara ve açık alanlara uygulanması sakıncalı. Hava değişikliği ve sıcaklık, epoksinin zeminden ayrılmasına neden oluyor. Ancak güneş altında kalmadığı takdirde 60 derece sıcaklığa kadar etkilenmediği için banyolarda rahatlıkla kullanılabiliyor. 60 derecenin üstünde sıcaklığa maruz kalan alanlar için poliüretan katkılı olanlar tercih ediliyor.

Altına Tablo Koyun Desenli Yapın
Epoksi kaplama sistemleriyle zemine değişik desenler de verilebiliyor. Örneğin; duvardaki bir tablo veya istediğiniz bir resim zemine yerleştiriliyor ve üzeri şeffaf epoksi ile kaplanıyor. Seçeneğiniz neredeyse sonsuz…

Zeminde renk isterseniz, beyaz, siyah, bej, mavi, gri, sarı, turuncu arasından seçim yapabilirsiniz. Büyük alan uygulamalarında, tercihe göre yeni renk de yaratılabiliyor. Mevcut epoksi kaplamalarınızdan sıkıldığınız zaman üzerine farklı renk attırarak yenileme imkanınız da var. Ayrıca kaplamaları istediğiniz zaman kaldırabilirsiniz de.

Özenli kullanım şart
Epoksi kalınlıkları, 4 milimetre ile 1,5 santim arasında değişiyor. Kullanacağınız kalınlık, mekana ve zemine konacak ağırlığa göre belirleniyor. Kullanım süreleri de seçilen kalınlığa, çevre koşullarına ve kullanım şekillerine göre değişiyor. İnce kaplamalar üç-dört yıl, orta kalınlıktaki kaplamalar beş-sekiz yıl, en kalın kaplamalar da 10 ila 15 sene dayanabiliyor.

Epoksi sağlam bir malzeme, fakat ortaya dümdüz bir zemin çıktığı için, en ufak bir leke, zemin bozukluğu, baloncuklar ve çizilme kolaylıkla göze çarpıyor. Bu yüzden çok titiz kullanılması gerekiyor. Oluşacak lekelere karşı temizleme işlemi için de profesyonel temizlik hizmeti almak lazım.

Nasıl uygulanıyor?
Epoksi istiyorsanız, öncelikle hangi amaçla istediğinize karar vermelisiniz. Kaplamanın üzerinde kullanılacak ağırlıklar ve alan belli olduktan sonra uzman bir firmayla konuşarak uygun sistemin seçimi yapılmalısınız. Örneğin çok ağır yük trafiği olan bir zemine ince epoksi kaplama yapılmamalı.

Seçim yapıldıktan sonra sıra zemin hazırlığına geliyor. Özel makinelerle yüzeydeki tabaka kaldırılıyor. Zeminin tozu endüstriyel süpürgelerle alınıp ardından astar uygulamasına geçiliyor. İşlem, seçilen kaplamaya göre kumlu veya kumsuz olarak devam ettiriliyor. Ardından ara kat uygulanıyor. Zemin hazırlıkları yaklaşık üç-dört gün alıyor. Kat uygulamaları arasında ise en az 12 saat beklemek gerek.

Kaplama malzemesinin yaklaşık 20 dakikalık bir donma süresi var. Eğer 20 dakika içerisinde malzemeyi doğru uygulayamaz veya gecikirseniz donmaya başlayıp kalitesini kaybediyor. Bütün işlemler bittikten sonra kullanım için biraz daha sabretmeniz lazım. Çünkü ilk 24 saatten sonra zemin üzerinde sadece yürüyebilirsiniz. Zemine koyacağınız mobilyalar için de bir hafta beklemelisiniz.

Bunlara dikkat edin
Epoksi, nemi alınmamış beton üzerine uygulanırsa baloncuklaşma oluşuyor. Çünkü epoksi neme karşı hassas. Özellikle, toprağa oturan bir beton üstüne yaptırıyorsanız nem ve izolasyon testleri şart.

Zemin kadar kaplama yaptırdığınız mekanın ısısı da önemli. Epoksi yapılması için ideal sıcaklık 20 derece. Beş derecenin altındaki havalarda uygulama yapılmamalı.

İnce kaplama yapılan zemine fazla ağırlık olursa aşınmalar, belirli noktalarda erimeler ve kalkmalar gerçekleşiyor. Epoksi kaplamanın bir alanında kalkma yaşanırsa hemen önlem almak gerekiyor. Çünkü ufacık bir nokta büyük aşınmalara sebep olabiliyor.

Şap işçiliği ve kaplama uygulanacak betonun sağlamlığı konusunda dikkatli olmalısınız. Beton sağlam değilse, en iyi marka epokside bile hasar oluşabilir. Sağlam olmayan zeminler çeşitli tekniklerle epoksi uygulanabilir hale gelebiliyor.

Kendiniz yapın
Yurtdışında epoksinin kolayca uygulanan boya şeklinde olanları da mevcut. Bunlar daha çok garaj gibi küçük alanlarda uygulanıyor. Yeni nesil su bazlı epoksiler de piyasaya çıktı. Bunlar içine hava alabiliyor ve buharın atılmasını sağlıyor. Türkiye’de daha yeni ve fazla kullanılmadıkları için şimdilik maliyetleri yüksek.

Neden Epoksi?
Ekleme yöntemiyle yapılmadığı için bakteri ve kirin çoğalabileceği noktalar yok. Malzemesi hijyenik ve toz oluşturmayan bir yapıya sahip. Bu yüzden okul ve hastanelerin zeminlerinde de tercih ediliyor. Aşınmaya karşı son derece dayanıklı endüstriyel bir malzemeden yapıldığı için özellikle evlerde çok fazla aşınmıyor.

Kaynak: Hürriyet Gazetesi / Hakan GENCE

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.