1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Emlak Vergisinde Geleneği Bozan Sürpriz!

Maliye şimdiye kadar Emlak Vergisi’ni, yeniden değerleme oranının yarısı kadar artırıyordu. Bu yıl ise geleneklerini bozarak tam iki kat artırdı.Yüzde 5 artması gereken vergi yüzde 10.2 arttı

Bu yıl 22 milyon gayrimenkul sahibi, vergi ödeme zamanı geldiğinde kötü bir sürpriz ile karşı karşıya kalacak. 31 Aralık 2011 tarihi itibarıyla birçok vergi oranında yaklaşık olarak enflasyon oranında bir artışı ifade eden yeniden değerleme zammı yapıldı. Bu yıl yeniden değerleme oranı yüzde 10.26. Bunu da devlet belirliyor. Yeni yılla birlikte artırılan vergiler bir nevi ‘güncelleme’ olduğu için kimse sesini çıkarmadı.

MALİYE GELENEĞİNİ BOZDU
Gazeteler, internet siteleri ve televizyonlar da haberi yeni yıl vergi artışları olarak, üzerinde çok durmadan verip geçti. Oysa arada ciddi ve hiç de güncelleme sayılamayacak bir artış yapılmıştı. 2012 yılında ödenecek emlak vergisi, “yeniden değerleme oranı” esas alınarak “yüzde 10.26 oranında” artırıldı. “Peki bunda gariplik nerede?” diyenler için açıklayalım.

Yıllardır, Emlak Vergisi’ne esas alınan bina, arsa ve arazi değerleri, Emlak Vergisi Kanunu’nun 29. maddesi uyarınca, “yeniden değerleme oranının yarısı kadar” artıyordu. Yeni yıllardır yapılagelen uygulamaya göre artışın yüzde 10.2 değil 5.1 olması gerekiyordu. Ancak bu kez buna uyulmadı. Kuşkusuz yapılan artış yasalara da uygun çünkü Bakanlar Kurulu’nun Emlak Vergisi artışını yeniden değerleme oranı kadar artırma yetkisi var. Sadece yıllardır bu yetkisini kullanmıyordu, bu yıl ise kullandı.

GEÇEN YIL ZATEN KATLANMIŞTI
Peki Bakanlar Kurulu bu yetkisini neden geçen yıllarda kullanmıyordu? Çünkü Emlak Vergisi oranları her 4 yılda bir belirlenen rayiç değer artışları ile zaten artırılıyor. Bir de enflasyon oranına yakın seyreden yeniden değerleme oranında artarsa altından kalkılması güç bir vergi haline gelebilir kaygısı güdülüyordu.

2010’da Emlak Vergisi rayiç değerlerinin Türkiye genelinde çeşitli olmakla birlikte ortalama 3-4 kat artırılmasıyla Emlak Vergisi tutarları zaten ikiye katlanmış durumdaydı. Şimdi ise enflasyon oranındaki artış ile gayrimenkulu olan 22 milyon için önemli bir yük getirilmiş oldu. Örneğin 2010’da yıllık sadece 500 lira Emlak Vergisi ödeyen vatandaşın vergisi bu yıl bin 100 liraya çıkmış oldu.

Rahim Ak / HABERTÜRK

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Enflasyon Neden Düşmüyor?: Enflasyonu Yüksek Tutan Faktörler

Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, enflasyona ilişkin tahminlerini paylaşarak, enflasyonun yüksek kalmasına sebep olan …