1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Emlak Sektöründe Değişim!

Emlak sektörünün neredeyse klasik sözü haline gelen ‘bir masa, bir sandalye’ emlakçılık dönemi artık sona erdi.

emlak-sektorunde-degisim

Birçok bölgede artık girişimciler emlakçılığı profesyonel bir bakış açısıyla ele alıyor ve bunun gereğini yerine getiriyorlar. Sektör gelişiminde derneklerin, TSE’nin yapmaya çalıştığı düzenlemeler son günlerde verilen bir kanun teklifi ile taşların yerine oturacağının bir sinyali gibi. Çok açık ki, sektöre düzen getirecek bir yasaya acil ihtiyaç var.

Mortgage sistemiyle finansman kanallarının çeşitlenmesi, sigortacılığın sektöre daha fazla entegre olması, gayrimenkulün bir yatırım aracı olarak daha belirgin olarak ön plana çıkması artık emlakçılığın ‘bir masa, bir sandalye’ modeliyle yürütülemeyeceğinin işareti. Bir taraftan nitelikli hizmet için yatırım yapanlar ve değer üretenlerle, diğer taraftan yalnızca alıcı ile satıcı arasında durup ‘hizmet alma’ sistemini aynı kulvarda sürdürmek zor.

O halde artık olması gereken bir taraftan güçlü yasal düzenlemelerin devreye girmesini sağlamak için uğraş vermek, diğer taraftan da sektörün istihdam kalitesini artırmak…

Yani, gerçekten sektör içerisinde nitelikli biçimde yer almak isteyenlerle, istemeyenleri ayırmak.

Emlak zincirleri kendi iş projeleri kapsamında kendi ofislerinin ve personelinin kalitesini artırmak için mesleki eğitimlerini kendi iç bünyelerinde ya da çeşitli eğitim kurumlarıyla birlikte çalışarak sürdürüyorlar. Burada önemli olan bağımsız olarak çalışan emlakçılara mutlaka yeni dönemi ve neyin gelmekte olduğunu anlatabilmek.

Geleceği Gören ve Hazırlanan Ayakta Kalacak…

Yasal düzenlemeler gecikse bile artık niteliksiz emlakçıların sektör içerisinde ayakta kalması çok zor. Çünkü mortgage sistemi devreye girdikçe artan sorumluklar ve zincirleme riskler nedeniyle gayrimenkul değerlemesinden, sigortalamasına kadar uzmanlık hizmetine ihtiyaç olacak. Emlakçılık artık finansmana ve gayrimenkul sektörüne bütünleşik olarak hakim olmadan ya da bu hizmetler bir firma bünyesinde birlikte sunulmadan sürdürülmesi zor. Kaldı ki, birçok finansman kuruluşu da giderek profesyonel çalışan emlak zincirleriyle iş ortaklıklarına gidiyor.

Özetle, halen emlakçılık işlerinde alım satımlara aracılık eden çok sayıda kişi önümüzdeki yıllarda sistem dışına ya çıkacak ya da sistem kendi doğası gereği sistem dışına itecek. O halde sistem dışına çıkmak istemeyen emlakçıların yapacağı tek şey, kendisini sistemin gerekliliklerine uyumlu hale getirmek. Burada da başvurulacak iki yol var, ya bir emlak zincirinin çatısı altına girerek onun eğitimlerinden ve altyapısından yararlanacaksınız ya da bağımsız kalınmakta ısrar ediliyorsanız kendinizi ve işinizi yeni dönemin ihtiyaçlarına göre profesyonel hale getireceksiniz. Bunun dışında sektörde kalma şansınız neredeyse imkansız.

Hakan Erilkun
Altın Emlak Genel Müdürü

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Yapı Ruhsatları İnşaatta Alarm Veriyor

İnşaat şirketleri yeni projelerde frene bastı. Daire bazında verilen yapı ruhsat sayısı 1.4 milyon adetlerden …