1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Eminönü’nün Çehresi Değişiyor!

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, halen yılda 12 -13 milyon turistin ziyaret ettiği Eminönü’nde konaklama altyapısı için otel yatırımı ve ev pansiyonculuğunun önünü açacaklarını söyledi.

eminonunun-cehresi-degisiyor

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, halen yılda 12 -13 milyon turistin ziyaret ettiği, fakat 30 milyar dolarlık turizm potansiyeliyle Bern’i, Floransa’yı geçebilecek kapasitede olan Eminönü’nde konaklama altyapısı için otel yatırımları ve ev pansiyonculuğunun önünü açacaklarını söyledi.

Dünya’ya açıklamalarda bulunan Başkan Demir, “Bölgede ev pansiyonculuğunu geliştirmek istiyoruz. 40 milyar dolarlık ev pansiyonculuğu pazarı var dünyada. 19.6 milyar doları Avrupa’da. 4 turistten biri ev pansiyonlarını tercih ediyor. Herkes artık gittiği şehrin gerçek havasını solumak istiyor. Giriş katında kendi oturarak, üst kattaki daireleri pansiyon olarak kullananlar var” dedi. Kadırga, Nişancı ve Kumkapı’nın planlarda konut göründüğünü, kültürel varlıkların kalbi olan bu bölgede turizm alanının yeterli olmadığını ve 2023 hedeflerine ulaşmak için konaklama altyapısını sağlamak gerektiğini belirten Demir, “imar planları 2005’ten önce yapıldı. Konut alanı bölgeler çöküntü alanına dönüştü. Mülteciler geldi yerleşti. Geniş alana yayıldılar. Fener, Balat’ın 3 misli tarihi binalar var o bölgelerde. Restore edilse bile ev olarak oturamadığımız alanlar. Biz bu yerleri pansiyon olarak dönüştürmek istiyoruz” diye konuştu.

“Otel yatırımlarının önünü açıyoruz”

Sirkeci ve çevresinde çok ucuza satın alman konut alanlarının otele dönüştüğünü, her şeyi ile kaçak merdiven altı oteller ortaya çıktığım belirten Demir, otel yatırımlarının önünü açmak istediklerini belirtti. Demir, şöyle konuştu:”Sirkeci ve çevresinde çok sayıda eski, boş ve aynı zamanda çok güzel yüzlerce bina var. Bu bölge geleneksel ticaret alam olarak geçiyor. Eskiden oluyordu ama şimdi bu bölgelerde bu anlamda ticaret yapılamaz. Aldığımız radikal kararlarla oraların da otel olmasının önünü açtık. Yurtiçinden, dışından yatırımcılar var. Tescilli binalarda son dönemlerini yaşayanlarda tek çare bu.

5 yıl içinde bu bölgelerin tamamen çehresinin değişeceğini düşünüyorum. Anıtlar Kurulu, konuttan otele dönüşeceksek imar planını uygulamak zorunda kalacak. Eminönü’nde mevcut imar planlarına göre hemen tüm evlerin birkaç kat fazlası var. Bu değerlerin hepsinin mülk sahibine değil, şehre yansımasını arzu ediyoruz. Dönüşümü tetikleyip, restorasyonun önünü açıp, şehrin yoğunluğunu azaltmayı amaçlıyoruz. Çok sayıda müracaat var. Otellerin yer altını ve teras katlarını kullanmalarını destekliyoruz bu adımla. Zorladığınızda girişimciyi de kaçırırsınız, sanat ruhunu da öldürürsünüz. Biz Fener, Balat’ta insanları özgür bıraktık. Orayı da pansiyonculuğa açalım mı diye tartışıyoruz.”

“Aksaray ve Sultanahmet’e yüz nakli yaptık”

Sirkeci ve çevresindeki nitelikli ve tarihi binalarla ilgili turizm projeleri gelirse onaylayıp kurula gönderdiklerini, Aksaray ve Sultanahmet’e giderken tüm binaların cephelerini değiştirdiklerini anlatan Demir, “O bölgenin yüz naklini yaptık dediğimiz işler yaptık. Anemas Zindanları restorasyonuna başladık. Açüması iki yılı bulacak. Artık restorasyon mimarlarımız var. Çok nitelikli yapüar olmadığı müddetçe İtalyanlara ihtiyacımız kalmadı. Sirkeci’deki nitelikli binalar için bütçe ayırmıyoruz. Zücaciye dükkanındaki fil gibiyiz. Hanların önünü açacağız dediğimizde rant sağlayacağımız anlaşıldı. Bunları yönetebilmek çok zor” dedi.

“Kapalıçarşı’yı ‘kutu sistemi’ne alacağız”
Tarihi yapıyı korumada gelişme olduğunu ancak kullanma konusunda mantığın yeteri kadar gelişmediğini belirten Demir, Kapalıçarşı projesinin onaylandığını, ilk etapta altyapısını çözeceklerini söyledi. Demir, “İSTON’da kapalı çarşıyaözelbox’lar üretiliyor. Kapalıçarşı’yı kutu sistemine alacağız. Pis-temiz su, elektriğin tümü yer altından geçecek. Ocakta 13 kişilik yönetim oluşacak. 25 milyon proje, 20 milyon TL de altyapı için harcadık” dedi.

Restorasyona 81 milyon TL harcandı

Belediye sorumluluk alanında 250 adet tarihi eserin restorasyon projesi yapıldı. 57 eser restore edildi. Tamamlanması beklenen 193 tarihi eser var. Bu zamana kadar restorasyon projeleri için toplam 81 milyon TL kaynak harcandı. Yapılan işlerin ayrıntısı ise şöyle: 199 Sivil Mimari Örneği Yapının (SMÖ) projesi hazırlatıldı, 13’ü restore edildi. 49 adet Anıt Eser’in projesi hazırlatıldı, 42’si restore edildi 202 adet Çeşme Projesi hazırlatıldı.Yenileme Alanlan’nda 876 SMÖ yapı, 133 adet Anıt Eser projesi hazırlatıldı. Kapalıçarşı Yenileme Alanında 4.678 adet Tescilli Dükkân ve 27 adet Han projesi hazırlatıldı.

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Kapalıçarşı’da Dükkan Önüne Tezgah Açana Tebligat Geliyor!

Kapalıçarşı esnafının dükkanlarının önüne açtığı tezgahların kaldırılmasına yönelik Fatih Belediyesi’nin yaptığı tebligatla ilgili gergin bir …