1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Dünya Türkiye’nin İnşaat Hamlesi Modelinin Peşinde

24 ve STAR’ın sponsor olduğu ‘Gayrimenkulde Liderler Zirvesi’nde sektörün geleceği tartışıldı. İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, hasılat paylaşımının dünya için model haline geldiğini söyledi.

dunya-turkiyenin-insaat-hamlesi-modelinin-pesinde

MANAGEMENT Plus Danışmanlık Eğitim tarafından düzenlenen ‘2. Gayrimenkulde Liderler Zirvesi’ bu yıl ‘Gayrimenkul ve İnşaat Sektöründe Kurumsal Gelişim ve Sürdürülebirliğin Kentsel Dönüşüm ve Projelere Etkileri’ temasıyla start aldı. 2013 yılında gayrimenkul ve inşaat sektörünü etkileyen ve etkileyebilecek gelişmelerin tartışılacağı zirvede sektörün sorunlarına da çözüm önerileri getirilecek. Star Gazetesi ve 24 TV’nin medya sponsorluğunu üstlendiği zirvede açılış konuşmasını İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım yaptı. Açılışta konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Yardımcısı Muhammed Balta, nüfus arttıkça konut ihtiyacının da arttığına dikkat çekerek 1950’lerden günümüze kadar 14 kere imar affı getirildiğini belirterek, altyapının ve konutların konumuna bakılmadığını belirtti.

Ertem: Sektörde eleme olacak

Vatandaşın konut yapmasına göz yumulduğunu belirten Balta “Oysa bunları yaparken afetlere davetiye çıkardık. Marmara depremi buna örnek. 18 bin insanımız öldü, Van depremi de bir uyanış oldu. Buradan yola çıkılarak özellikle 10 yılda TOKİ tarafından 570 bin konut yapıldı, bu hayaldi. 20 milyon konut stoğunun 15 milyonu elden geçirilecek, 6.5 milyon yıkılıp 20 yılda yeniden yapılacak. Buna hazırız” diye konuştu. Önümüzdeki 10 yılda hızlı bir nüfus azalması yaşanacağına dikkat çeken Star Gazetesi yazarı Cemil Ertem de, bunun konut fazlası sorununu ortaya çıkaracağını söyledi. Konut konusunu sadece Türkiye çapında düşünmemek gerektiğini söyleyen Ertem “Gelecekte, sektörde elemeler ve birleşmeler olacak. Faizler daha da düşecek. Konut sektörüne girdi olan emtialarda da stabil bir seyir ve düşüş olacak. İstanbul’un finans merkezi olması ileride ön plana çıkacak. 2020 Olimpiyat projeksiyornları gerçekleşirse, bu sektöre yukarı yönlü bir ivme kazandıracak” dedi.

TOKİ ve firmalardan danışmanlık isteniyor

2004 yılında TOKİ’yle Türkiye’nin toplu konutla tanıştığını hatırlatan İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, hasılat paylaşımı modeliyle piyasaya giren özel sektörün bugün bir model oluşturduğunu söyledi. Durbakayım “Günümüzde dünya bu modeli istiyor. TOKİ’den, firmalardan danışmanlık istiyorlar. Mütekabiliyet, 2B ve Afet Yasası önemli. Kentsel dönüşüme sahip çıkmalıyız, çünkü bunu getiren kötü yapılaşma” dedi.

Gayrimenkulde farklılık yaratan kazanacak

Gayrimenkul sektöründe farklılık yaratmanın önemine değinen Akşan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Melih Şimşek, inşaat sektöründe artık fayans markasından çok güvenliğin ön plana çıkmaya başladığını söyledi. Çevre dostu olmanın öneminin arttığına değinen Şimşek “Farklılık yapacaksak çevre dostu kriterlere bağlı kalarak yapmalıyız. Sektörde farklılık kriterleri artık ihtiyaç haline dönüştü” diye konuştu.

İSTANBUL’U MARKA ŞEHİR YAPALIM

Çevreci konutlara vergi avantajı olsun

Türkiye’de gayrimenkul sektöründe son 10 yılda ciddi kalkınma yaşandığına dikkat çeken Ege Yapı CEO’su İnanç Kabadayı, bölge taleplerine uygun proje üretmek gerektiğini belirterek aksi takdirde arz-talep sorunları yaşandığını söyledi. Bu dengesizliği gidermek için firmaların farklılaşma çabası içine girdiğini belirten Kabadayı “Yaptığımız araştırma konut alacakların lokasyon tercihlerinin ilk sırasında okul tercihleri yer aldı. İkinci tercih AVM’ler ve son olarak işyerine yakınlık olduğunu gördük” dedi. Çevreci yapıların ihtiyaç haline geldiğini hatırlatan Kabadayı “Cari açığın yarısı enerji ithalatından kaynaklanıyor ve bunun yüzde 40’ı da konutlardan geliyor. Yeşil projelere vergi avantajı getirilmeli” dedi.

Konut talebi yanlış analiz ediliyor

Krea Gayrimenkul Yönetim Kurulu Baykanı Hakan Kodal, gayrimenkul piyasasında arz fazlasının söz konusu olmadığını, sorunların konut talebinin yanlış analiz edilmesinden, özellikle İstanbul gibi kentlerde arzın A ve B grubuna yönelik olmasından kaynaklandıgını söyledi. Kodal “Fiyat skalası nüfusun yüzde 10’una hitap ediyor. C, D, E gruplarına yönelik bir arz yok. Talebe ve alım gücüne çok dikkat edilmesi gerekiyor” dedi. Orta ve uzun vadede sermaye gücü olan yatırımcılar için önemli fırsatlar olduğunu belirten Hakan Kodal “6.5 milyon konutun yenilenmesi gereken bir dönemde arz fazlasından söz etmek mümkün olamaz. Bundan sonra talep ve arzın iyi yönetilmesi önemli” diye konuştu.

Şehirler toplumun önüne geçiyor

Erkanlı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Hüseyin Erkanlı, gelir seviyesi arttıkça kişilerin daha iyi konutlarda oturmak istediğini söyledi. Erkanlı, kentsel dönüşümle beraber de talebin kent içlerine doğru artmasını beklediklerini belirtti. Yapısal değişiklik ve bankaların tutumunun inşaat firmalarını kurumsallaşmaya ittiğini kaydeden Erkanlı, marka güvenilirliğinin iş yapma gücünü artırdığı ve uluslararası rekabette eli güçlendirdiğini söyledi. Erkanlı “İstanbul’u sürdürülebilir marka şehirlerden biri yapmamız lazım. Şehirler toplumların önüne geçmeye başladı. Bu da kentsel dönüşümle olabilir. Bu, sadece yıkılıp yapılma olarak düşünülmemeli. Kentlerin vizyonları, ekonomileri, kültürü ele alınıp strateji belirlenmeli” dedi.

Kentsel dönüşüm halka iyi anlatılmalı

İstanbul’un geçmişte hovarda şekilde kullanıldığı ve bunun sonuçlarının bugün görüldüğünü söyleyen Avrupa Konutları Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, yeni yasaların önemine değinerek gelişmelerle ilgili Bakanlık düzeyinde görüşmeleri olacağını söyledi. Yeni planlamaların bilinçli olarak yapılması gerektiğini Çetinsaya “Artık insanlar bilinçlendi, çok ev çok para kazandırmıyor. İnsanlar herşeye bakıyor. Bakanlık ve belediyelerden beklentilerimiz; kentsel dönüşümde vatandaşı bilinçlendirmeleri. Bunu da medya aracılığıyla yapabiliriz. Halk kentsel dönüşüm konusunda çok yüksek taleplerle geliyor, bu da özel sektörün işini zorlaştırıyor, dönüşümü yavaşlatıyor. KDV yasası önümüzü tıkayacak bir yasa” dedi.

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.