1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Doğalgaz Şirketleri Yüzde 10 Zam Peşinde!

Şehiriçi doğalgaz dağıtım lisansı ihaleleri ile belirlenen tarifeler yeniden masaya yatırılacak. Dağıtım şirketleri 8 yıldır yaptıkları yatırımın karşılığını isterken, orta yol bulmaya çalışan EPDK ise zam oranını yüzde 5-10 aralığında tutmaya çalışıyor

Şehiriçi doğalgazda 2003’te oluşturulan tarifelerde sona gelindi. 8 yıllığına sabitlenen tarife bedelleri önümüzdeki haftalarda yenilenecek. Bu da doğalgaza zammını kaçınılmaz hale getirdi. EPDK, tarifelere ilişkin yeni metodolojisini bugün şirketlerle istişareye hazırlanırken, hem tüketiciye sıkıntı yaratmayacak, hem dağıtım şirketlerini mutlu edecek bir orta yol bulmaya çalışıyor. Bu kapsamda EPDK, şirketlerin bu zamana kadar yaptıkları yatırımların tarifeler içinde varlık değerini belirleyen ve yeni tarife içine hangi kalemlerinin gireceğinin yer alacağı “Varlık Tavanı” önerisini tartışmaya açacak.

YENİ METODOLOJİ: VARLIK TAVANI
Bugün dağıtım şirketleriyle yeni geliştirilen tarife metodolojisi üzerinde değerlendirme yapılacak. Enerji Bakanlığı’nın da süreci yakından takip ettiğine dikkat çekiliyor. Buna göre dağıtım şirketlerine “Varlık Tavanı” şeklinde bir düzenleme sunulacak. Şirketlerin bu zamana kadar yaptığı yatırımların tarifelerde varlık değerini belirleyip, yeni tarife uygulamasında içerisine nelerin gireceğinin belirleneceği bir yöntem teklif edilecek. Bu kapsamda örneğin; “amortismanların girip girmeyeceği”, ya da boru hatlarının hangi kriterinin gireceği, örneğin, “taşınan gaz miktarına mı bağlı olacağı” şeklinde unsurların olduğu öğrenildi.

HALKA ARZ, MALİYETLERİ AZALTIR
Dağıtım şirketleri ise “8 yıldır Türkiye’nin her tarafına yatırım yaptık. Altyapı yatırımlarını tamamladık, boru hatlarını döşedik. Şimdi bizim para kazanma dönemimiz. Bizlerin güçlü olacağı bir tarife metodolojisi oluşturun, biz de bu süreci devam ettirelim. Yoksa sektörde çok ciddi bir konsolidasyon olacak, şirketler el değiştirecek. Yabancı şirketler gelip bizi satın alacaklar. Bizim şimdiye kadar yürüttüğümüz tarife metodolojisi ile bundan sonra gitmemiz mümkün değil, biteriz” şeklinde beklentilerini EPDK yetkililerine anlatıyorlar. Ancak, EPDK’da oluşan bir başka görüşte; yeni tarifelerin yeni yatırımları hızlandıracağı, sektöre yeni yabancı yatırımcıların gelmesinin ya da şirketlerin el değiştirmesinin halka arzların daha güçlü olduğu bir süreci başlatacağı belirtiliyor. Bunun da dağıtım şirketlerinin yatırım maliyetlerini azaltacağı için olumlu olacağı dile getiriliyor.

EPDK orta yol arıyor
EPDK 2 yıldır tarife metodolojisi oluşturmaya çalışıyor. Yapılacak düzenlemenin tüketiciyi etkileyeceğini bildiği için, hem dağıtım şirketlerinin faaliyetlerini sürdüreceği, hem de tüketicinin fazla mağdur olmayacağı bir orta yol bulmaya çalışıyor. Buna göre yeni tarife çerçevesinde doğalgaza daha önce yapılan yüzde 14-15’lik zammın yanı sıra, EPDK’nın yüzde 5-10 aralığında zam yapılmasından yana olduğuna dikkat çekiliyor.

Bu kış gaz sıkıntısı çekmeyiz
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’dan, vatandaşın yüreğine su serpecek açıklama geldi. Soğuk geçecek kış aylarında Türkiye’nin hiçbir yerinde gaz sıkıntısı yaşanmayacağının garantisini veren Yıldız, “Hiç kimse tedirgin olmasın” dedi. AK Parti’nin Kızılcahamam Kampı’nın son gününde sabah sporuna çıkan Bakan Yıldız, basın mensuplarıyla biraraya gelerek soruları cevapladı. BOTAŞ’ın 3 yıl sonra Türkiye’de gaz krizi çıkabileceğine ilişkin raporunun hatırlatılması üzerine Yıldız, “Böyle bir doğalgaz krizi söz konusu değil. Bütün planlamamızı programlarımızı ona göre yapıyoruz. Büyüyen gelişen Türkiye’nin büyüyen enerji sektörü olur. Hiç kimse tedirgin olmasın” cevabını verdi. Rusya ile sona eren Batı hattından gaz akışı anlaşmasının bittiği ve gaz sıkıntısı yaşanacağı yönündeki soruya Yıldız, Batı hattında Ocak ayına kadar kontrat bulunduğunu belirtti. Ocak ayına kadar resmi işlemler yapılacağını ve bu hattan gaz akışının devam edeceğini söyleyen Yıldız, “Batı hattından yine gaz gelir. Ama kamu ama özel sektör eliyle. Herhangi bir eksiklik yaşanmaz” diye konuştu.

Yeni Şafak/CAHİT SARAÇOĞLU

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Avrupa Konutları 2012’de Dört Projeye Daha Başlıyor!

Avrupa Konutları Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya 2011’i hedeflerinin üzerinde bitiren Avrupa Konutları’nın yeni yıl …