1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Damat 17 Yıllık Logosunu Değiştirdi, Her Ülkeye En Az 25 Mağaza Açacak!

17 yıllık logosunu değiştiren Damat, küresel oyuncu olmak için yeni bir strateji belirledi. Orka Grup Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, “Olmak istediğimiz pazarda en az 5 yıl içinde 25 mağaza açarak büyümeyi planlıyoruz” dedi

Türk markaları bölgesel ve küresel pazarda etkili ve tanınır olmak için yeni stratejiler belirliyor. Bir ülkede tek bir mağaza açmanın bilinirliği sağlamayacağına inanan Damat da bu vizyonla yola çıktı. Bu hafta Damat markasının sahibi Orka Grup’un Başkanı Süleyman Orakçıoğlu’yla biraraya geldik. Orka Grup Başkanı Süleyman Orakçıoğlu “Olmak istediğimiz pazarda ilk yıl 5, ikinci yıl 3 ya da 5 ve en az 5 yıl içinde de 20-25 mağaza açarak yürüyeceğiz” diyor ve bu konuda çok büyük bir değişim yaşadıklarını vurguluyor.

LOGOSUNU DEĞİŞTİRDİ

Damat, bu konuda ilk adımı 17 yıl sonra logosunu değiştirerek atmış. Palto, ayakkabı, kemer, aksesuvar, çanta, çorabın da yer aldığı bin 900 parçalık devasa bir koleksiyon oluşturmuş. Geçmişte yaptıkları işin tekstil yada hazırgiyim sektörü diye değerlendirildiğini söyleyen Orakçıoğlu, “Ama bana göre artık moda endüstrisi var. Bunların perakendeciliği, marka ve tasarım ekonomisi var. Önemli olan bunlara kendinizi hazırlayabilmek ve bu süreçlerin içinde olabilmek. Bu değişimi öngörmek son derece önemli. Yoksa standart ‘Ben işimi biliyorum para kazanayım’la yürümez, esas yarın ne olacak” diyor.

Neden değişim?
Her şey değişim üzerine kurgulandı. Bu değişime adapte olamayan gelecekte olmayacak. Güçlü, zengin olan değil, değişen ve değişime adapte olan şirket ayakta kalacak. Seneler evvel kumaşçımıza dedik ki “Bize 200 gram civarında kumaş çalış”. Beraber geliştirdik. Bugün 400 gramlık takım elbise satıyoruz. Bugüne kadar ağırlık 1.5 kiloydu. Bu olay dünyada henüz çok kısıtlı markalarda var.

Değişimin en önemli noktası nedir?
Dünyada değişimin adı ‘ulaşılabilir lüks’… Biz her zaman ulaşılabilir lüks yapıyoruz. Aşırı pahalıya kaçmıyoruz. Mesela geçen yıl en iyi Amerikan markası Micheal Kors seçildi. Adamlar aslında 10 yıldır varlar. Ancak son yıllarda Louis Vuitton, Prada gibi markalar kalitesinde ve tasarımında yaptıkları çantalarla dikkat çekiyor. 300-700 dolar arasında satılan ürünler dünyada kapış kapış gidiyor. Yani kaliteli ve ulaşılabilir fiyat. Dünya artık bu yönde, biz de bunu takip edeceğiz. Eskiden Bentley olarak tanımlıyorduk kendimizi, şimdi değiştirdik bunu. Biz artık ulaşılabilir lüksüz.

Logonuzun dışında Orka’da neler değişti?
Yurtdışında 5’inci şirketimizi kurduk. İspanya, İngiltere, Romanya (2), Polonya ve şimdi de Rusya’da kuruyoruz. Yurtiçi ve yurtdışı şirketlerin sayısı 10’a çıktı. Çalışan sayımızda 2 bine ulaştı. Altyapımız hazır. Konseptimiz hazır. Çalışanların DNA’sı hazır. Sadece 15 günlük bir oryantasyonla herhangi bir ülkede kapıları açıp satış yapabileceğiz.

Sizdeki bu değişim başka Türk markaları için de sinerji olacak mı?
Olmaz mı… Bu sinerjinin herkese bir faydası olacak. O pazara girdiğimde 2-3 tane daha Türk markası varsa işin daha hızlanıyor. Kötü bir Türk markası deneyimi varsa tam tersi oluyor. 3-4 Türk markası ile bir arada hareket etme konusunda çeşitli görüşmelerimiz de var zaten. Firmaların heyecanı, enerjisi ve değişime olan inancı çok önemli.

İthalat ve yurtdışı üretim yapıyor musunuz?
Ülkemizdeki üretimi en değerli hale getiren markayız. Üç kuruş fazla kazanalım diye Uzakdoğu’yu hiç düşünmedik.

Ünlü markaların reklam yüzü
Ünlü ressam İsmail Acar’ın tablolarının da yer aldığı True Blood dizisinde oynamadan önce birçok global reklam projesinde yer alan aktör Darren Darnborough, kariyerine McDonald’s, Budweiser, Dr Pepper gibi markaların reklam yüzü olarak başladı. Darnborough, 2010’da İngiltere’nin Genç Liderleri – Seçkin İşadamları ve 2011’de İlham Kaynağı İnsanları listelerinde yer aldı.

Darnborough marka elçisi gibi çalışıyor
Darren Darnborough, ABD’den sonra tüm dünyada izlenme rekorları kıran ünlü vampir dizisi ‘True Blood’ ile biranda geniş bir izleyici kitlesi elde etti. Ünlü oyuncu geçtiğimiz eylül Türkiye’ye gelmiş ve burada Damat – Tween showroomunda da alışveriş yapmıştı. Darnborough, bugün Amerika’da Twitter ve Facebook üzerinden Damat markasına övgüler yağdırıyor ve çeşitli parti ve davetlerde giydiklerini görüntüleyip sosyal medyada paylaşıyor.

Dünyada büyük bir değişim yaşanıyor
Küresel bir Türk markası yaratmak için uluslararası alanda yaşanan değişimin Türk şirketleri tarafından da dikkate alınması gerektiğini söyleyen Orka Grup Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, birçok markanın bugüne kadar ‘birkaç mağaza’ açarak yurtdışında yayılmaya çalıştığını ancak bunun artık mümkün olmadığını söyledi. Orakçıoğlu, diğer Türk markalarının da ancak değişime ayak uydurarak bölgesel ya da global bir oyuncu olabileceğini ifade etti.

Sinan Özedincik / SABAH

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.