1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan Mühendislik Olimpiyatı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Türk islam dünyası için hühendislik olimpiyatları düzenliyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliğine, Bakanlar Kurulundan geçirilmek suretiyle, resmi hüviyet kazandırılması için çalışmalar yapıldığını belirtti.

“Türk-İslam Dünyası Mühendislik-Mimarlık ve Şehircilik Olimpiyatları” Yürütme Kurulu toplantısı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Merkez Binasında yapıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliğinin 10. yıl kutlamaları çerçevesinde 15-18 Ekim tarihlerinde Trabzon’da yapılacak etkinliklerle Türk-İslam dünyasının mühendislik, mimarlık ve şehircilik alanındaki projelerinin hem tanıtılacağını hem de yarıştırılacağını söyledi.

Bugün birliğin 28 ülkede temsilcileri olduğunu belirten Bayraktar, bu noktaya gelinmesinin kolay bir süreç olmadığını ifade etti.

Milletlerin ve medeniyetlerin düşüncesinin yansıması olan şehirlerin mimarlık örneklerinin gelişmişliğinin en önemli göstergelerinden olduğunu dile getiren Bayraktar, Orta Asya’dan Hindistan’a, İran’dan Kuzey Afrika’ya, Avrupa’dan Anadolu’ya kadar Türk-İslam medeniyetinin izlerinin olduğu bütün coğrafyada bu düşünceyi temsil eden binlerce esere rastlamanın mümkün olduğunu anlattı.

Türk dünyasında birçok kentte Türk mimarisinin en güzel örneklerinin hayat bulduğunu vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti:

“Aslında bunlar yüzyıllar önce yapılan eserler olduğuna göre o çağların en büyük mimari eserleridir. Türklerin dünya mirasına tevdi ettikleri Selimiye, Süleymaniye, Çifte Minare, İshak Paşa Sarayı; Taç Mahal bile Semerkant’ta, Taşkent’te hala ayakta duran ve hayranlıkla seyredilen büyük mimari eserlerdir. 21. yüzyıl sınırların ortadan kalktığı, kültür ve medeniyetlerin birbirine geçtiği, hakim kültürlerin diğer kültürleri birbirlerine benzettikleri bir çağ olarak anılacaktır. Kendi medeniyetimizi yarına taşımamız için daha çok çalışmamız gerektiği açıktır. Bu çalışmalarda bize yön verecek kuruluşlara ve büyük gayrete ihtiyacımız vardır. 2001 yılından beri çeşitli çalışmalarla bu hedefler doğrultusunda gayret gösteren tüm Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliğinin çalışmalarını takdir ediyoruz.”

“MİMAR SİNAN’A LAYIK OLMANIN SORUMLULUĞU …”
Birliğin şimdiye kadar gerçekleştirmiş olduğu “Türk Dünyası Mimarlık ve Şehircilik Kurultayı” ile Türk-İslam medeniyet kültürü ve mimarisinin korunarak yarınlara aktarılması konusunda önemli hizmetler imar ettiğinin altını çizen Bayraktar, “Dünyada son yıllarda meydana gelen ekonomik krize rağmen Türkiye ekonomik istikrarı, güçlü duruşuyla herkesin hayranlıkla izlediği bir ülke konumundadır ve bu çerçevede bu çalışmaların çok ciddi fayda sağlamaktadır” dedi.

Organizasyon sonunda ortaya çıkacak projelerle Türk-İslam kültürü ve mimarisinin seçkin örneklerini tekrar görmenin mümkün olacağına inandığını bildiren Bayraktar, şunları söyledi:

“Binlerce yıllık medeniyetimizin hayat tarzının estetik ve şehircilik anlayışını bugüne taşıyarak Mimar Sinan’a layık olmanın sorumluluğu hepimizin omuzlarındadır. Belki de bu kuruluş, Bakanlar Kurulundan geçirmek suretiyle, resmi hüviyet kazanacak. Bu, hem maddi bakımdan hem iletişim bakımından tüm Türk dünyasını kucaklayıcı, ülkemizdeki birliği artırıcı, aidiyet duygusunu geliştirici, tüm Türk dünyasındaki kardeş kuruluşlarla yakınlaşmamızı sağlayıcı ciddi bir adımdır.”

“Türk-İslam Dünyası Mühendislik-Mimarlık ve Şehircilik Olimpiyatları” Yürütme Kurulu Başkanı Dr. İlyas Demirci de ekim ayında Trabzon’da yapılacak olimpiyatlara ilişkin bir sunum yaparak, bu doğrultuda yapılan çalışmaları anlattı.

Demirci, dünyada bir ilk olan olimpiyatlarda 90’ın üzerinde projenin yarışacağını ifade etti.

Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu da mühendislik, mimarlık ve şehircilik mesleğinin gelişmesine ve ilerlemesine öncülük etmek, kimlikli, kişilikli, çevreye ve insana saygılı daha medeni şehirler oluşturmak çeşitli sebeplerden tahrip olan, kaybolmaya yüz tutan ve bulunduğu coğrafya dışında bilinmeyen mimarı eserlerin durum tespitlerini yaparak yok olmalarının önüne geçmek, önemli eserlerin bilinmelerini sağlamak amacıyla ilk kez düzenlenecek Türk İslam Dünyası Mühendislik-Mimarlık ve Şehircilik Olimpiyatları’na ev sahipliği yapmaktan dolayı mutlu olduklarını dile getirdi.

AA

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Konut Satışları Geçen Yılın Aynı Dönemine Göre Yüzde 32 Arttı

Yılın ilk yarısında yüzde 32’lik artışla geçen yılın aynı dönemine göre 141 bin 374 daha …