1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Çamlıca Camii İçin Beş Mimarın Projesi Yarışıyor!

Beş ayrı mimarlık ekibi modern çağın özelliklerini taşıyacak projeler üzerinde çalışıyor. Hazırlanan projeler ramazandan sonra onaya sunulacak, hangi proje seçilirse onun yapımına start verilecek

Avrupa ve Asya kıtasından görülmesi planlanan Çamlıca Camii projesi hızlandırıldı. Kahramanmaraş’taki Abdulhamit Han Camii’ni yapan mimar Hacı Mehmet Güner’in ardından 4 ayrı mimar ekibi daha çalışmalara başladı. Modern dönemin mimari özellikleri taşıyacak olan cami için her ekip ayrı proje hazırlayacak. Bu projeler ramazandan sonra akademisyen ve din otorileri tarafından oluşturulacak özel bir komisyona sunulacak. Komisyondan hangi proje onay alırsa Başbakan Erdoğan’ın da oluruyla o caminin yapımına başlanacak.

ÖZGÜN OLACAK: Cami çalışmalarını yakından takip eden Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, yapılacak olan caminin taklit değil, özgün olmasına çok özen gösterdiklerini belirterek, “Çamlıca özgün bir yer. Bu özgünlükte, kimseyle yarışmamalı. Ama kendi dönemimize ait bir mimari tarzımız, kendi dönemimizin bir damgası olsun istiyoruz. Yani 2000’li yıllarda sünni islamin tarifinin olduğu bir cami. Yıllar sonra çocuklarımız mimari tarihimizi araştırdığında sadece Maslak’taki o çirkin teneke kutusu gibi plazaları değil de Çamlıca Tepesi’nde bu tarzda böyle bir ibadethane yapabilindiği görüp, ‘böyle de yapabilmişler’ desin. Artık son zamanlarda ahşap teknoloji çok farklı kullanılabiliyor. Ahşaptan bir kubbesi olabilsin, camisi, mimaresi klasik mimaride olabilecek şekilde değerledirilmeyebilir. Son zamanlarda farklı çizilen minareler var. Bugünkü modern mimaride ne varsa, bunlar bu camide olabilecek” dedi.

5 MİMAR ÇALIŞIYOR: Cami projesi için Hacı Mehmet Güner’in isminin öne çıkarıldığını ancak bu konuda kesin ve net olan bir şeyin olmadığını söyleyen Kara, “5 mimar Çamlıca cami için 5 ayrı proje üzerinde çalışıyor. En az 5 seçenek hazırlanacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı projeyi yürütüyor. Proje, Bakanlığın kuracağı, akademisyen ve uzmanlardan oluşacak komisyona sunulacak. Başbakanımız da illaki görüşünü ortaya koyacak. Bir bakacaksınız ki Mehmet Güner’in camisi çok gerilerde kalabilir. Avan proje bayramdan sonra netleşecek ve hangi mimarla çalışılacağına karar verilecek. Belki de Hacı Mehmet Güner buranın mimari projesini yapamayacak, mimarisini çizemeyecek. Çünkü taklit olmamalı” diye konuştu.

ÜNLÜ İŞADAMLARINDAN BAĞIŞ: Projeyi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yürüttüğünü ama camiyi TOKİ’nin yapmayacağını kaydeden Kara, “Cami, için dernek kurulacak. Derneği, hayırseverler kuracak. Diğer camilerde olduğu gibi bağışçıları olacak. Bağışçılar arasında Murat Ülker, Mehmet Torun, Abdullah Tivnikli gibi isimler var” dedi. Kara, cami projesinin İstanbul’un silüetini bozacağı yönündeki eleştirilere de sert çıkarak, şunları söyledi: “ Onların niyeti ne silüet, ne Çamlıca. Cami karşıtlıkları var. Bugün bunu ‘Çamlıca silüetini bozuyorlar’ altında ifade ediyorlar. Cami, arazinin yüzde 6’sına yapılacak. Yüzde 94’ü yeşil alan olarak kalacak.”

Nebahat Koç \ VATAN

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin Yerinde Yapılanma Projesi Devam Ediyor

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Aydın, “26 Eylül 2019’da bir deprem yaşadık. Deprem sırasında bazı …