1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Bursa Karacabey’in Su Sorununu Çözecek Baraj Yapılıyor!

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Bursa’da Görecik Barajı ve sulaması için Karacabey için 37 yıldan beri konuşulduğu halde gerçekleşemeyen bu tesisin yapımını gerçekleştireceklerini kaydetti

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, uluslararası standartlarda olan Karacabey Celal Acar Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi’nin, özellikle yasa dışı yollardan ülkeye sokulan yaban hayvanları ile tabiatta zor durumda bulunan yaban hayvanlarının tedavi ve rehabilitasyonunun yapılacağını bildirdi.

Eroğlu, Bursa’nın Karacabey ilçesinde kurulan Celal Acar Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nin açılışı ile canlı bağlantıyla 3 sulama tesisinin temel atma töreninin yapıldığı programda, dünden bu yana Bursa’da bulunduğunu hatırlatarak Uludağ’ın geleceğini planladıklarını söyledi. Bursa’da Uludağ Milli Parkı I. Gelişim Bölgesi sınırlarında yer alan ve onaylı imar planına göre aykırılık teşkil eden DSİ Genel Müdürlüğü ile Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğüne ait 2 binanın yıkım işini başlattıklarını anımsatan Eroğlu, 40 günde yıkım yerlerinin temizlenmesi işini tamamlayacaklarını bildirdi. Uludağ’ı birlikte, hep beraber muhteşem yapmak için çalıştıklarını vurgulayan Eroğlu, “Dün de söylediğim gibi, Davos ne ki; Uludağ’a bakın. Bu konuda kesenin ağzını açtık” diye konuştu. Veysel Eroğlu, Uludağ’a hak ettiği değeri kazandıracaklarını ifade ederek, Uludağ’ı dünyanın cazibe merkezi yapmak için çalıştıklarını söyledi.

Rehabilitasyon merkezi
Bakan Eroğlu, 1931’den bugüne 4 Ekimin Dünya Hayvanları Koruma Günü olarak kutlandığını dile getirerek, şöyle konuştu: “Dün gerçekleştirdiğimiz merasim sebebiyle, Hayvanları Koruma Günü’nü bugün kutluyoruz. Bu vesileyle burada Karacabey Celal Acar Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nin açılışını gerçekleştireceğiz. Merkezimize, 2009’da kaybettiğimiz Av Yönetimi Şube Müdürümüz merhum Celal Acar’ın adını vererek hatırasını yaşatmak istedik, rahmetle yad ediyoruz. 2008’de yapımına başlanan tesisimiz ülkemizde bu maksatla yapılan tek tesis olma özelliğine de sahiptir. Uluslararası standartlarda olan bu merkezimizde, özellikle yasa dışı yollardan ülkemize sokulan yaban hayvanları ile ülkemizde tabiatta zor durumda bulunan yaban hayvanlarının tedavi ve rehabilitasyonu yapılmaktadır.” Bu merkezin çok önemli olduğunu vurgulayan Eroğlu, “Bizim kültürümüzde var. Hayvanlar da canlı ve onları sevmemiz, korumamız gerekir. Bu, en temel insani borcumuzdur hayvanlara karşı. Çevre ve Orman Bakanlığı zamanında bu konuda büyük yatırımlar yaptık” dedi.

Eroğlu, ülke yaban hayatı açısından örnek çalışmaların yapılacağı bu merkez için bugüne kadar 800 bin lira ödenek ayrıldığını anlatarak, şöyle devam etti: “Merkezin bazı ünitelerinin yapımı ve açılış sonrasında merkezin işletilmesi maksadıyla Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı Şirketi, Kuzey Doğa Derneği, Uludağ Üniversitesi ve İkinci Şans Derneği ile 2010 yılının Kasım ayında bir protokol imzaladık. Bu çalışmamız devlet, sivil toplum kuruluşları ve üniversite işbirliğine iyi bir örnek teşkil etmektedir. Bu merkezimizde halihazırda 62 ayı, etrafında elektroşok tesisatı bulunan 200 dekar ormanlık arazide tabii şartlarda yaşamaktadır. Tabiatta bulunan yavru ve yaralı ayılar da bu merkezde tedavi edilerek barındırılmaktadır.”

Orman mevzuatında yeni düzeleme ile hayvan barınaklarına ormanlık alanlardan yer tahsisi imkanı sağlandığını belirten Eroğlu, ’Hedefimiz, bütün illerimizde sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanlar için mahalli idarelerce hayvan bakımevleri oluşturulması ve kısırlaştırmanın sağlanmasıdır. Bakanlık olarak uygun görülen miktarlarda mali destek sağlamaktayız. Bu çerçevede son üç yıl içerisinde toplam 5,5 milyon lira mali yardımda bulunduk” dedi.

Bursa’ya yatırımlar
Bursa’ya önemli yatırımlar yaptıklarını dile getiren Eroğlu, Çınarcık, Nilüfer, Babasultan, Boğazköy barajları olmak üzere 4 tesis yaparak hizmete sunduklarını söyledi. 1995’te temeli atılan, yıllarca sürüncemede kalan Nilüfer Barajı’nı 2007’de tamamlayarak, Bursa şehir merkezine yılda 60 milyon metreküp içme ve kullanma suyu temin ettiklerini anlatan Eroğlu, “2015 yılına kadar ne yapılacaksa hepsi bizim boynumuzun borcu. Ağaçlandırma konusunda çok önemli adımlarımız var. Bütün belediyelerimize, kaymakamlarımıza, belediye başkanlarımıza proje getirdiklerinde fidan vereceğiz. Her yeri yeşil yapacağız” diye konuştu.

Eroğlu, bugün temeli atılacak sulama tesislerinin yaklaşık 12 milyon liraya mal olacağını ve toplam 25 bin 930 dekar arazinin sulanacağını belirterek, projelerin önümüzdeki yıl hizmete gireceğini bildirdi. DSİ’nin zamanla yarıştığını dile getiren Bakan Eroğlu, tesisleri sulama mevsimine yetiştirmeye çalışacaklarını ifade etti.

Karacabey’e baraj müjdesi
Karacabey’e bir müjdesinin olduğunu belirten Eroğlu, şunları kaydetti: “Görecik Barajı ve sulaması, Karacabey için 37 yıldan beri konuşulan, yapılamayan bir tesis. Bu barajı yatırım programına alacağız. Projenin yapılması talimatını DSİ Genel Müdürüme verdim. Bu benim için de sürpriz oldu. Hesapta yoktu, burada kararlaştırdık. Yapımı çok önemli. 45 bin dekar alan sulanacak, cazibeli olarak sulanacak.”

Süre pazarlığı
Konuşmaların ardından Veysel Eroğlu, 3 sulama tesisinin yetkililerini süre pazarlığı için kürsüye çağırdı. İznik’teki Hisardere Göleti Sulaması’nın müteahhit firmasının yetkilisine “Yıl sonunda tamamlanacak ama biz, 8. ayda bitirelim istiyoruz. Para sıkıntısı yok. Yıldırım hızıyla önümüzdeki yıl bitirelim. 14.08.2012 saat 12’yi 12 geçe yapalım, hazır mısınız?” diye sordu. Yetkiliden söz alan Eroğlu, “Bir günlük cezası ağır ona göre” diyerek espri yaptı. Büyükorhan’daki Kınık Göleti Sulaması’nın yetkilisine de “18 Nisan 2012 saat 12’yi 12 geçe bitirelim. Hayırlı olsun” diyen Eroğlu, bu tesis için de söz aldı.

Çayırköy Ovası Sulaması için de “Önümüzdeki yılın sonu görünüyor ama bunu ağustos ayına çekelim. 30 Ağustos güzel bir tarih. Saat 12’yi 12 geçe bitsin” teklifini sunduğu firma yetkilisinden de istediği süre sözünü alan Eroğlu, canlı bağlantıyla tesislerin temelini attı, Karacabey Celal Acar Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdi. Eroğlu, daha sonra bölgedeki ayı barınağındaki ayılara elma verdi, kafesteki aslanla ilgili bilgi aldı. Söz konusu aslan, İnegöl’de durdurulan bir aracın kasasında bulunmuştu. Bakan Eroğlu, fidan dikiminin ardından helikopterle Karacabey’den ayrıldı.

AA

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Rüzgar Enerjisinde Yeni Teknoloji Dönemi!

Yenilenebilir enerjilere geçişin önündeki en önemli problemlerden biri de yeşil enerjinin depolanması. Rüzgârdan elde edilen …