1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Binasına Yalıtım Yaptırmayan Daha Çok Vergi Ödeyecek!

Avrupa’da üstünde özenle durulan ve sıkı denetimlerle uygulanan ısı yalıtımı, ülkemizde de hak ettiği değeri bulmaya başladı. 2011 yılı, getirilecek zorunlu uygulamalar, yönetmelikler ve kanunlarla adeta yalıtım yılı olacak

Avrupa’da üstünde özenle durulan ve sıkı denetimlerle uygulanan ısı yalıtımı, ülkemizde de hak ettiği değeri bulmaya başladı. 2011 yılı, getirilecek zorunlu uygulamalar, yönetmelikler ve kanunlarla adeta yalıtım yılı olacak. AB’ye uyum sürecinde yeni binalarda ”Enerji Kimlik Belgesi’ zorunlu. Bugüne kadar 19 ilde uygulanmakta olan Yapı Denetimi Hakkındaki Kanun da, Bakanlar Kurulu Kararı ile yeni yılda bütün illerde uygulanacak. Yani binalara ısı yalıtımı ya yaptırılacak ya yaptırılacak! Yalıtımdan kaçış mümkün olmayacak!

Üstelik bu uygulamalar sadece yeni binaları değil mevcut binaları da ilgilendiriyor. Enerji Kimlik Belgesi mevcut binalarda 2017’den itibaren zorunlu olacak. Ayrıca Elektrik İşleri Etüd İdaresi (EİE) tarafından hazırlanan Enerji Verimliliği Strateji Belgesi Taslağı’na göre, 2012’den itibaren yalıtımsız binalardan alınan vergiler artacak. Yani mevcut binalar ne kadar erken yalıtılırsa o kadar kârlı olacak.

Enerji Kimlik Belgesi olmayan bina kalmayacak…

Yeni inşa edilen binalar için 1 Ocak 2011’den itibaren, mevcut binalar için 2017’ye kadar alınması gereken ”Enerji Kimlik Belgesi”, binanın ısıtma, soğutma ve aydınlatma için gerekli toplam enerji giderinin yıllık maliyetine kadar birçok bilgiyi içeren bir belge… Bu belgenin zorunlu hale gelmesi ise en başta ısı yalıtımını zorunlu kılıyor. Çünkü binalarda en fazla enerji tüketimi yaklaşık yüzde 85 oranında ısıtma ve soğutma amaçlı oluyor ve ısı yalıtımı ile enerjiden en az yüzde 50 tasarruf sağlanıyor.

Enerji Kimlik Belgesi sayesinde yeni binaların yalıtımsız olması yüzde 100 engellenirken mevcut binalara da “ne kadar erken yalıtım yaptırırsan o kadar iyi olur” mesajı veriliyor. Çünkü yalıtımsız binalara artık her konuda fazla tüketen, fazla masraf çıkaran binalar olarak bakılacak ve değerleri azaldıkça azalacak. Belgesi olmayan ya da düşük enerji sınıfına sahip evler, kiralama ve satın almada tercih edilmeyecek. Binanın ne kadar enerjiye ihtiyacı olduğunu ve ısıtma, soğutma, aydınlatma için ne kadar para harcanması gerektiğini gösteren Enerji Kimlik Belgesi’nin bu nedenlerle konut fiyatlarını da etkileyeceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Yapı Denetim Kanunu ile tüm Türkiye’de yeni binalar tek tek denetlenecek!

Enerji Kimlik Belgesi gibi Yapı Denetim Kanunu’ndan da olumlu etkilenecek sektörlerin başında yine ısı yalıtımı sektörü geliyor. Çünkü yeni yıldan itibaren artık yeni binaların ısı yalıtımı durumu tüm Türkiye genelinde denetlenecek ve yalıtımı olmayan binaların inşasına izin verilmeyecek. Her yıl yeni yapılan 100 bin binanın ısı yalıtımlı olması ise yılda 300 milyon dolar enerji tasarrufu anlamına geliyor.

Isı yalıtımının 2000 yılından bu yana TS 825 Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği ile yasal olarak zorunluluk olduğunu hatırlatan XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Ulu, denetim sistemindeki eksikler nedeniyle 10 yıldır hâlâ yalıtımsız binalar yapılmaya devam edildiğini söyledi. Ulu, bu nedenle Yapı Denetim Kanunu’nun 1 Ocak 2011’den itibaren Türkiye genelindeki tüm illerde uygulanacak olmasını çok olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi. TS 825 Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği’nin yapı denetim firmaları tarafından denetlendiğini belirten Ulu, yılbaşından itibaren ülkemizdeki hiçbir ilde ısı yalıtımından kaçmanın mümkün olmayacağını açıkladı.

2012’den itibaren mevcut yalıtımsız binaların vergisi artacak!

Elektrik İşleri Etüd İdaresi (EİE) tarafından hazırlanan Enerji Verimliliği Strateji Belgesi Taslağı ise yalıtımı olmayan mevcut binaları da ilgilendiriyor. Enerji Verimliliği Strateji Belgesi, yalıtım yetersizliğinin sebep olduğu olumsuz etkileri ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Buna göre; ısı yalıtımı bulunmayan binalara 2012 yılından itibaren artan oranlarda vergi uygulanması, binalara azami enerji ve emisyon sınırlaması getirilmesi, özellikle mevcut binalarda ısı yalıtımı ve verimli sistemler ile ilgili konularda yapılacak yatırımların özendirilmesi gibi tedbirlerle binalarda ısı yalıtımının ve yüksek verimli sistem ve ekipman kullanımının yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Yalıtım şart ama doğru ürünle!

Isı yalıtımının ancak AB standartlarında ürünlerle ve doğru bir işçilikle uygulandığında avantaj sağladığını vurgulayan XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Ulu, XPS’li paketlerle yalıtımın maksimum faydalar getirdiğini sözlerine ekledi. Her markanın farklı renklerle piyasaya sunduğu XPS köpük levhalar, bünyesine su almadığı için uzun ömürlü ve ısı iletkenlik değeri zaman içinde değişmiyor. Küf, rutubet, boya ve sıva çatlağı oluşumunu önlüyor.

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Enflasyon Neden Düşmüyor?: Enflasyonu Yüksek Tutan Faktörler

Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, enflasyona ilişkin tahminlerini paylaşarak, enflasyonun yüksek kalmasına sebep olan …