1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Binalarda Enerji Kimlik Belgesi Nedir, Kimler Verir?

Asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgedir.

1. Enerji Kimlik Belgesi düzenleme tarihinden itibaren 10 yıl geçerlidir. Bu sürenin sonunda Enerji Kimlik Belgesi hazırlanılacak bir rapor doğrultusunda yeniden düzenlenir.

2. Enerji Kimlik Belgesi, enerji kimlik belgesi vermeye yetkili kuruluş tarafından hazırlanır ve ilgili idarece onaylanır. Bu belge, yeni binalar için yapı kullanma izin belgesinin ayrılmaz bir parçasıdır.

3. Enerji Kimlik Belgesi, toplam kullanım alanı 1.000 m2 ve üzerinde olan mevcut binalar ve işletmeye alınan yeni binalar için;

*Bina ile ilgili genel bilgiler,
*Düzenleme ve düzenleyen bilgileri,
*Binanın kullanım alanı (m2),
*Binanın kullanım amacı,
*Binanın ısıtılması, soğutulması, iklimlendirmesi, havalandırması ve sıhhi sıcak su temini için kullanılan enerjinin miktarı (kWh/yıl),
*Tüketilen her bir enerji türüne göre yıllık birincil enerji miktarı (kWh/yıl),
*Binaların kullanım alanı başına düşen yıllık birincil enerji tüketiminin, A ile G arasında değişen bir referans ölçeğine göre sınıflandırılması,
*Nihai enerji tüketiminin oluşturduğu sera gazlarının kullanım alanı başına yıllık miktarı(kg CO2/m2-yıl),
*Binaların kullanım alanı başına düşen yıllık sera gazı salımının, A ile G arasında değişen bir referans ölçeğine göre sınıflandırılması (kg CO2/m2-yıl),
*Binanın aydınlatma enerjisi tüketim değeri,
*Birincil enerji tüketimine göre, belirlenen enerji sınıfı,
*Nihai enerji tüketimine göre, belirlenen sera gazları emisyonu sınıfı gösterilir.

4. Enerji Kimlik Belgesinin bir nüshası bina sahibi, yöneticisi, yönetim kurulu ve/veya enerji yöneticisince muhafaza edilir, bir nüshası da bina girişinde rahatlıkla görülebilecek bir yerde asılı bulundurulur. Ayrıca bina veya bağımsız bölüm satıldığında veya kiraya verildiğinde, malsahibi tarafından alıcı veya kiracıya binanın Enerji Kimlik Belgesi de verilir.

5. Enerji Kimlik Belgesi, binanın yıllık enerji ihtiyacının değişmesine yönelik herhangi bir uygulama yapılması halinde bu Yönetmeliğe uygun olacak şekilde yenilenir.

6. Enerji Kimlik Belgesi, binanın tamamı için hazırlanabileceği gibi, isteğe bağlı olarak, kat mülkiyetini haiz her bir bağımsız bölüm veya farklı kullanım alanları için ayrı ayrı düzenlenebilir.

7. Hesaplarda kullanılan yüzey alanlarının elde edilme yöntemi, enerji dönüşüm katsayıları, nihai enerjilerin birincil enerjiye dönüştürülmesi ve enerji tüketimleri ölçeği, nihai enerji tüketimleri, sera gazı emisyonlarına dönüştürme katsayıları ve karbondioksit emisyonu, Enerji Kimlik Belgesinin ekleri olarak proje kapsamında hazırlanır.
Daha İyi Bir Bİna Enerji Sınıfına Sahip Olmak İçin Yapılabilecekler

*Bina izolasyonu yapın. Binalarda ısı kaybı, yaklaşık %40 çatıdan, %20 zeminden ve pencerelerden olmaktadır.
*Yeni evlerde mimarisi, doğal gün ışığıdan yararlanabilecek şekilde olamsına dikkat edin.
*Çift katlı ve/veya low-e tabakası olan enerji verimliliği yüksek pencere seçin.
*Bina aydınlatmasında enerji tasarruflu ampüller seçin.
*Güneş veya rüzgar gibi alternatif enerji kaynaklarından, yoğuşmalı kombi gibi daha verimli kazanlar kullanın.
*Merkezi ısıtma sistemlerinde otomatik programlanabilir kontroller kullanın.

Bina Enerji Kimlik Belgesi
Bina Enerji Kimlik Belgesi

Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği (word)
Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği (word) -İndirmek için Resim Üzerine Tıklayınız..

Kaynak: Eskon Mühendislik

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Çatıcılar Özel Bir Gecede Buluştu!

Kentsel dönüşüm süreciyle birlikte daha da hızlı büyüyeceği öngörülen ve 2012 yılında 130 milyon metrekare …