1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Bina Altlarında Yasaklanan Fırınlar Hizmet Vermeye Devam Ediyor!

Kolonları erittiği için apartman altlarında hizmet vermesi yasaklanan fırınlar, ‘unlu mamul’ ruhsatıyla üretime devam ediyor

 İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik,fırın,bina altında fırın,taş fırın

-Yüksek ısı üreten taş fırınlar, neme sebep oldukları için zamanla beton üzerinde genleşme ve kolonlarda esneme yapıyor. Bu nedenle apartman altı fırınlar, büyük bir tehlike oluşturuyor. 2005 yılında yürürlüğe giren İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik gereği unlu mamul üreten işyerlerinin ekmek üretmesi yasak. 2010 yılında bu yönetmeliğe eklenen madde ile büyükşehirlerde ve nüfusu 100 binin üzerindeki yerleşim birimlerinde ekmek fırınlarının müstakil binalarda üretim yapması karara bağlandı. O günden bu yana bina altlarına yeni fırın açılmasına ruhsat verilmiyor. Fırınların müstakil bir binada olması ve bitişiğinde bina olmaması şartı aranıyor.

Ancak birçok işletmeci, bu yasağı ‘unlu mamul’ ruhsatıyla deliyor. Bu ruhsat, poğaça, börek, pasta gibi mamullerin üretimi için doğalgazlı ve elektrikli fırınlara veriliyor. Ancak birçok fırıncı, bu ruhsatla ekmek de üretiyor. Bakanlık yetkilileri ve belediyeler, bu şekilde ruhsat alıp taş fırın işletmeye devam eden fırınları tespit ettiğinde doğrudan kapatıyor. Mühürlenen fırının ayrıca ruhsatına da el konuluyor. Yetkililer, mevcut fırınların yüzde 30’unun bu şekilde olduğunu ve yeterli denetimin yapılması halinde bu fırınların kapatılacağını belirtiyor.

Depremde fırınlı bina hasarlı çıktı

2010’daki düzenlemeden önce ruhsat alan fırınların müstakil binalara taşınması gerektiğini vurgulayan Fırıncılar Federasyonu Başkan Vekili Vedat Honça, unlu mamul ruhsatıyla ekmek üreten işyerlerinden kaynaklanan tehlikeyi Van örneğiyle açıklıyor: “Van depreminden sonra, altında fırın bulunan binaların betonlarının zarar gördüğü tespit edildi. Benzeri işyerlerinin sayısı giderek artıyor. Denetlenmezlerse vahim sonuçlar olacak.”

Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı Orhan Sarıaltun, fırınlarla ilgili denetimlerin yetersiz olduğu görüşünde. Bu tür özel nitelikli üretim yerlerinin sonuna kadar takip edilmesi gerektiğini dile getiren Sarıaltun, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Bazı üretim tesisleri hem üretim sağlığı hem de güvenlik açısından meskenlerle iç içe olmazlar. Fırınlar da bunlardan birisidir. Bazen de üretim yokmuş gibi, sadece satış reyonu varmış gibi gösteriyorlar. Tüm bunların sıkı denetim altına alınması lazım. İnsanların güvenliği ve sağlığı tehlikeye atılıyor.”

7 katlı binanın altındaki fırında yangın paniği

Aksaray’ın merkeze bağlı Taşpazar Mahallesi’ndeki Soğuksupınar Apartmanı’nın altında bulunan pide fırınında önceki gün bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Yangının fark edilmesi üzerine apartmanda bulunanlar kısa sürede tahliye edilirken, olay yerine çok sayıda itfaiye aracı sevk edildi. Polis ekipleri güvenlik önlemi alırken, itfaiye ekipleri de fırındaki yangına dört noktadan müdahale etti. Soğutma çalışmalarının ardından yangın, üst katlara sıçramadan kontrol altına alınarak söndürüldü. Yangın sonrası fırında maddi hasar meydana geldi. Fırında incelemelerde bulunan polis, yangınla ilgili soruşturma başlattı.

Zaman

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.