1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Beyazıt Kulesi’nin Işıkları Ne Anlama Geliyor?

İlk olarak Osmanlı Devleti döneminde İstanbul’da çıkan yangınları haber vermek amacıyla 1749 yılında 85 metre yüksekliğinde ve ahşap olarak inşa edildi.

beyazit-kulesinin-isiklari-ne-anlama-geliyor

1828 yılında bugünkü haline kavuşan Beyazıt Yangın Kulesi’nin farklı renklerde yanan ışıklarının ne anlama geldiğini biliyor musunuz? İstanbul’un tarihi simgelerinden Beyazıt Kulesi, 1995 yılından sonra ilk kez aydınlatıldı ve aslında o günden beri ‘bize bir şeyler anlatmaya’ çalışıyor.

İstanbul’un simgeleri arasında yer alan Beyazıt yangın kulesi yıllarca tulumbacılar ve itfaiyeciler tarafından gözlem yeri olarak kullanıldı. İstanbul’un büyümesi, teknolojinin gelişmesiyle birlikte kule, renkli lambalar takılarak hava durumunu bildirme amaçlı kullanılır hale geldi.

Özel olarak tasarlanan bir sistem ile İstanbul Üniversitesi, Beyazıt Yangın Kulesi ışıkları hava durumuna göre otomatik olarak yanıyor.

RENKLER VE ANLAMLARI
Beyazıt Kulesi’nde yanan ışıklar şu anlama geliyor:

MAVİ yandığı zaman, havanın ertesi gün açık olacağını,

YEŞİL yandığı zaman, havanın ertesi gün yağmurlu olacağını,

SARI yandığı zaman, havanın ertesi gün sisli olacağını,

KIRMIZI yandığı zaman ise havanın ertesi gün karlı olacağını bildiriyor.

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

TOKİ, Çapa ve Cerrahpaşa’yı Yıkıp, Yeniden Yapılacak!

İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi ve Cerrahpaşa Tıp Fakülteleri (CTF) yıkılıp yeniden yapılacak Daha …