1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Başarının Sırrını Arayanlara: Meslekte Uzmanlık Nedir?

Fikri Olan Herkes Girişimci Değildir

Başarılı bir girişimci için ilk şart iyi bir fikir ve bu fikri hayata geçirebilecek donanıma sahip olmaktır. Burada donanımdan kasıt, uzmanlık.

Ne İş Yaparsın? – Ne İş Olsa Yaparım

Başarının sırrı uzmanlık derken bu sadece girişimciler için geçerli bir kural değil. İş hayatını ele alalım. Kriz var, hergün işsizler ordusu büyüyor dünyada. Ancak belirli konularda uzmanlaşmış insanları bulmak halen çok zor. İşverenler kendi konusunda uzmanlaşmış, herşeyden anlamaktansa belirli bir konuda işini en iyi yapan insanlar arıyorlar.

İş ararken en tehlikeli cümle olan Ne İş Olsa Yaparım’ı kullandığınız an şansınızı kaybettiniz.

Benim Uzmanlık Alanım Ne?

Kendinize bu soruyu sorun. Eğer anında bir cevap veremiyorsanız ciddi bir sorun var.

Tabi yaşınız 18-25 arası ise panik yapmaya gerek yok, ancak yaşınız 30′lara merdiven dayamış ise ve halen çok iyi olduğunuz bir uzmanlık alanınız yoksa gelecek planlarınızda değişiklik yapmanız gerekiyor.

Uzmanlık İçin Acil Eylem Planı

Her ne kadar Türkiye’de dünyanın önde gelen birçok sitesine ulaşım sansürleniyor da olsa umutsuzluğa kapılmayın. İnternet doğru kullanıldığı zaman uzmanlaşmada en iyi dostunuz, yanlış kullanıldığı zaman en büyük düşmanınız olacaktır. Sadece interneti ve kütüphaneleri kullanarak istediğiniz her alanda uzmanlığa ulaşmada ilk ve en önemli adımı atabilirsiniz. Gelelim uzmanlık için acil eylem planımıza.

  1. Uzmanlaşmak istediğiniz alanı seçin
  2. Herşeyden önce planınızı yapın ve yol haritanızı çıkartın. Örneğin internet pazarlama konusunda uzman olmak istiyorum diyorsanız SEO, SEM, Affiliate Pazarlama gibi üç önemli alanı seçebilirsiniz. Ya da ben sadece SEO konusunda uzman olacağım ve dünyada sayılı isimlerden birisi olacağım diyebilirsiniz, bu tercih sizin. Bu kişisel gelişim ve eğitim süreci için ayırabileceğiniz vakte göre planınızı yapın.

    Bu süreçte, uzmanlaşmak istediğiniz alanda dünyada önde gelen isimlerle kontağa geçmeye çalışın, onların fikirlerini alın. Bu işi yaparken gerçekten zevk alarak yapabilir miyim sorusunu defalarca kendinize sorun. Unutmayın ki ne iş olursa olsun eğer zevk almadan yaparsanız çok başarılı olma şansınız yoktur.

  3. Kısa ve Orta Vadeli Hedefler Belirleyin
  4. Zamanınıza ve bütçenize göre kısa ve orta vadeli hedefler belirleyin ve hedef odaklı çalışın. Örneğin iyi bir bilgisayar programcısı hedefi koydunuz. Yaşınız 20. Bugünden başlayarak 6 ay içinde PHP programlama dilini çok iyi öğrenme hedefi koyun. 12 ay içinde PHP/MySQL’de internette hakkında söz edilmeye başlanmış, otorite konumuna doğru yol alan bir kariyer hedefi seçin.

    Kısa vadeli hedefler belirlemenin en büyük avantajı, uzun bir çalışma sürecinde bıkkınlık ve yorgunluktan kurtulmanız olacaktır. Örneğin 6 aylık hedefinizde kendinize bir mükafat belirleyin. 6 ayda istediğim konuma gelirsem uzun zamandır planladığım tatile çıkacağım. Kısa vadeli hedefler ve ödüller kişisel motivasyon için çok önemlidir.

  5. Zaman En Değerli Kaynağınız
  6. Zamanı doğru kullanmayı öğrenemezseniz bir konuda uzmanlaşıp, o konunun en iyisi olamazsınız. İnternet çağının hastalığı information overload ya da aşırı bilgi yüklenmesine karşı önlemlerinizi alın.

  7. Paylaşın ve Otorite Olun
  8. Uzmanlaşmak için çalıştığınız alan üzerine bir blog yazmaya başlayın, bu sektördeki bütün konferansları yakından takip edin, işin uzmanlarının bloglarına yorumlar yazın, sorular sorun. Size danışanlara elinizden geldiğince yardımcı olun. Ne kadar paylaşırsanız geri dönüşümü o kadar büyük olur. Hatta uzmanlaşmayı düşündüğünüz konuda kitap yazma hedefi koyun. Örneğin 5 yıl sonra bu konuda bir kitabım yayınlanacak diye iddialı hedefler koyun önünüze.

    Gerek bloglarla, gerek sosyal medya ile, gerek kitap yazarak gerekse başka yöntemlerle bilginizi elinizden geldiğince çok paylaşın.

  9. Artık Uzmansınız
  10. 1 yıl, 2 yıl ya da 3 yıl. Belirlediğiniz alanda, çizdiğiniz yol haritasında ilerlediniz ve gerçekten bilgi ile donanmış, pratik yaparak bunu desteklemiş, sektörde ismi sürekli telafuz edilen bir uzmansınız. Bu noktada kariyer yönetimi konusunda kendinizi geliştirin. Basit bir tabirle kendinizi ucuza satmayın. İşinizde çok iyisiniz ancak bu noktaya gelmek için yaptığınız özverili çalışmalarınızı ve zamanınızı hiçbir zaman unutmayın. Buna göre bir fiyatlandırma politikasına gidin.

  11. Kendinizi Sürekli Güncelleyin
  12. Uzmansınız, aranılan kişisiniz. Ancak sakın rehavete kapılmayın. Konunuz ne olursa olsun hergün yenilikleri takip edip, kendinizi güncellemeyi hedef edinin. Koltuklarını gençlere bırakmak zorunda kalan birçok üst düzey yöneticinin hatası kendilerini yeterince güncelliyememek olmuştur.

    Sektörünüzdeki yenilikleri ilk siz duyun hatta duyurun.

Belki de dünyayı kasıp kavuran bu kriz sizin için bir fırsat. Yeni birçok proje bir süreliğine rafa kalktı, ya da çalıştığınız ortamda çok yoğun değilsiniz ve her zaman aklınızda olan bir konuda uzmanlaşma projesi için en doğru zaman bugün.

Hedeflerinizi ertelemeyin, zevk aldığınız, başaracağınıza inandığınız konuyu seçin ve hemen bugün o konuda UZMANLAŞMAK ve dünyada EN İYİ olmak için planınızı yapmaya başlayın.

Ahmet KIRTOK
http://www.kirtok.com/tr/basarinin-sirri-uzmanlik/

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

İnşaat Teknikeri-Yapı Öğretmeni Ankara'da İş Arıyor..

2001 inş. teknikerliği ve 2006 yapı öğret. mezunuyum. Autocad de iyi İdecad de normal tasarım …