1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Bakırköy Belediyesi’ne Ataköy Sahili Davası

Bakırköy Belediyesi’nin tüm iradesine rağmen Ataköy sahili kurtarılamadı.

bakirkoy-belediyesine-atakoy-sahili-davasi

Ataköy sahilinde insanların denize ulaşımını engelleyen, yüksek katlı binaların yapılmasına karşı mücadele eden Bakırköy Belediyesi, tüm çabalara rağmen inşaatların durdurulmasını sağlayamadı.

Tabiat ve kültür varlığı bulunduran tarihi Baruthane binasının bulunduğu 160 parsel alana yapılmak istenen inşaat projesini mühürleyerek irade gösteren Belediye Başkanı Dr. Bülent Kerimoğlu’nun hem kurumsal hem de şahsi kimliğine karşı müteahhit firma tarafından tazminat davası açıldı.

Bakırköy Belediye Başkanı Dr. Bülent Kerimoğlu, mahkemelerin firma lehine karar almasına ve inşaatların devam ediyor olmasına, “Türkiye’nin yegâne sorunu gözü aç zenginini doyurabilme sorunudur” diyerek tepki gösterdi.

Kerimoğlu, Türkiye Cumhuriyeti’nin ülke kaynaklarının yüzde 54’ünü kullanan yüzde 1’lik kesimin rant hırsını doyuramadığını dile getirerek “Bu kesimi doyuramadık” dedi. Kerimoğlu, “ Asıl sorun gözü doymayarak doğa ve çevreyi hiçe sayarak rant amacı güdenlerdir. Aksi halde Türkiye bütçesi emeklisine iki maaş ikramiyeden, ücretliye asgari 1500 TL ücrete ve sosyal devletin gereği olarak ücretsiz eğitim ve sağlık hizmeti vermeye de yeterlidir” diye konuştu.

MÜHÜRLER İKİ KEZ SÖKÜLDÜ
Gelinen süreçte, arazi sahipleri ve inşaat şirketi, Baruthane binalarının ve kulenin bulunduğu alanda yapılaşmaya izin vermeyen 1 Nolu Koruma Kanunu’nu, mahkeme kararıyla devre dışı bıraktı. Kerimoğlu, Ataköy sahilinde geçmişi 80’li yıllara dayanan süreci şöyle anlattı:

”Ataköy sahili 1989 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla turizm alanı olarak ilan edildi.1991 yılında da yine Bakanlar Kurulu kararıyla sahil turizm alanı olarak imara açıldı. Bununla ilgili olarak 2000’li yıllara kadar pek çok karşı dava açıldı ancak, Danıştay’ın vermiş olduğu nihai kararlar sonunda Ataköy sahili ne yazık ki imara açıldı. Fakat biz belediye olarak, 2014 yılından itibaren bölgenin hem tabiat hem de tarihi varlık bulundurması sebebiyle inşaat yapılmasına müsaade etmedik. Bahsi geçen 160 parsellik alanda Tarihi Baruthane Topluluğu ve tescilli ağaçlar var.”

MAHKEME İNŞAAT İZNİ VERDİ
Çelebican İnşaat’ın başladığı projesi 19 Haziran’a kadar mühürlediklerini, 19 Haziran’da inşaat firmasının Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun kararını gerekçe göstererek izin aldığı için Bölge İdare Mahkemesi’nin mührü kaldırılmasını istediğini belirten Kerimoğlu “ Fakat biz mührü kaldırmadık. İnşaat firması mahkeme kararını gerekçe göstererek bölgede inşaat çalışması başlattı. Biz yeniden irade koyduk ve 23 Haziran’da tekrar mühürleme yaptık ama ne enteresandır ki bir gün sonra jet hızıyla Bölge İdare Mahkemesi yeniden müteahhit lehine karar vererek inşaat izni verdi. Sonuç olarak parsel içinde hem kültür tabiat varlığı olduğu için son sözü Tabiat Varlıkları Koruma Komisyonu verdi ve inşaatın devam etmesini sağlandı” diye konuştu.

BAŞKAN’A TAZMİNAT DAVASI
Ataköy sahilindeki tarihi Baruthane binalarının ve kulenin olduğu 564 ada 160 parsel de inşaata başlayan Çelebican İnşaat, Bakırköy Belediye Başkanı Dr. Bülent Kerimoğlu hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Bu süreçte müteahhit firma, Belediye’nin telafisi imkansız zararlar neden olduğu, mahkeme kararlarını uygulamadığı ve müteahhit firmanın yasal izinleri doğrultusunda inşaat yapmasına izin vermediği gerekçesiyle Bakırköy Belediye Başkanı hakkında suç duyurusunda bulunarak tazminat davası açtı.

‘İNŞAATIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’
Dr. Bülent Kerimoğlu, belediye olarak siyasi bir irade ortaya koyduklarını ancak, nihayetinde mahkeme kararlarını uygulamak zorunda olduklarını belirtti. Kerimoğlu, “Bundan sonraki süreçte, halkın sahile ulaşması konusunda elimizden geleni yapacağız. AKP hükümeti sahillerde kıyı kenar çizgisini 100 metreden 50 metreye çekti. 50 metrelik kıyı kenar çizgisinin ihlal edilmesine asla izin vermeyeceğiz” şeklinde konuştu.

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Makete Bakıp Ev Almanın 12 Altın Kuralı!

Çoğu inşaat firması artık sağlam zeminde olsada, inşaat halindeki bir yapıdan daire almak bütün yasal …