1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Asgari Ücretin 1.300 TL Olması İnşaat Sektörünü Etkiler!

Euler Hermes Baş Ekonomisti Subran: “Asgari ücretin bin 300 Türk lirası olmasının turizm, inşaat gibi emek yoğun sektörlere etkisi olur. Türkiye’de özel tüketim çok artmış durumda.” dedi.

asgari-ucretin-1-300-tl-olmasi-insaat-sektorunu-etkiler

Euler Hermes Baş Ekonomisti Ludovic Subran, Türkiye’de asgari ücretin bin 300 Türk lirası olmasının turizm, inşaat gibi emek yoğun sektörleri etkileyeceğini belirterek “Türkiye’de özel tüketim çok artmış durumda. Bu artış devam ederse asgari ücret artışı Türkiye ekonomisine zarar vermez” dedi.

Alacak sigortası şirketi Euler Hermes’in gerçekleştirdiği Uluslararası Ticarete Global Bakış konferansında konuşan Subran, “Asgari ücret diğer ekonomik gelişmelerle paralel olarak arttı. Asgari ücretin bin 300 Türk lirası olmasının turizm, inşaat gibi emek yoğun sektörlere etkisi olur. Türkiye’de özel tüketim çok artmış durumda. Bu artış devam ederse asgari ücret artışı, Türkiye ekonomisine zarar vermez” değerlendirmesinde bulundu.

2015’in Türkiye’nin ihracatı için zorlu bir yıl olduğuna işaret eden Subran, şunları kaydetti:
“Yerel talepteki iyileşme sayesinde GSYİH büyümesi yüzde 3,2’ye ulaşabilir. 2016 yılında ise Türkiye GSYİH’si ılımlı bir iyileşme ile yüzde 3,6’ya yükselebilir. Ancak yerel ekonomi, kısa vadede bazı sorunlarla karşı karşıya. Bunlar, Türk lirasının değer kaybetmesi, FED’in faiz arttırması ve döviz bazındaki dış borçlardır. Türk lirasının değer kaybetmesi ve FED’in faiz arttırımı 2016 yılının ilk ayında etkili olacak.”

Türkiye’ye yönelik iflas rakamlarını da paylaşan Subran, “2014’teki yüzde 9’luk düşüşün ardından kurumsal iflasların 2015’te yüzde 5 gerileme kaydetmesi bekleniyor ancak 2016’da yüzde 6’lık artış gerçekleşebilir. Buna ek olarak, 2015’in tamamında USD’ye karşı yüzde 24 değer kaybının beklenmesi ile TL, en sert darbeyi alan para birimlerinden biri. Ancak bardağın yarısı dolu: Avrupa’daki iyileşme, Türkiye’nin ihracatının canlanmasına yardımcı olacak, düşük petrol fiyatları yerel talebi destekleyecek ve bankacılık sektörünün iyi durumda olması da olumlu bir işaret” diye konuştu.

– “Yatırımcılara güvence vermek önemlidir”
Euler Hermes Yönetim Kurulu Başkanı Wilfried Verstraete ise konuşmasında yatırımcılara güven vermenin önemine değindi. Verstraete, “Yatırımcılara güvence vermek önemlidir. Sınırınızda savaş varsa bu zordur. Türkiye güçlü bir ülke. Mevcut jeopolitik durumun faydası olabilir. Bu sayede hem AB hem Türkiye bir kenara bıraktıkları görüşmelere başlamış durumda. Son altı ayda bir çok devlet başkanı Türkiye’yi ziyaret etti” değerlendirmesinde bulundu.

Çin’deki yavaşlamanın dünya ekonomisi üzerinde ağırlık oluşturduğunu ve global GSYİH büyümesinin 2015-2016’da yüzde 3’ün altında seyredeceğini kaydeden Verstraete, “Doymuş pazarlar makul seviyede istikrarlı kalırken, gelişmekte olan ekonomilerde bozulmaya yönelik net işaretlerle karşı karşıyayız. Fed’in faiz artırımından en çok etkilenen ülkeler arasında Türkiye’nin yanı sıra Brezilya, Nijerya, Rusya ve Güney Afrika yer alıyor. Buna rağmen Türkiye’nin katma değer zincirinde yukarı tırmanmasına yönelik pek çok fırsat olduğunu görüyoruz” ifadelerini kullandı.

– “Türkiye’deki tekstil ve otomotiv sektörleri AB’deki iyileşmeden faydalanacak”
Euler Hermes Türkiye CEO’su Özlem Özüner, 2016 yılının Türkiye’deki şirketler için çeşitli fırsatlar sunacağını dile getirdi. 2016 yılında ihracatın ılımlı bir başlangıç yapacağı öngörüsünde bulunan Özüner şunları söyledi: “Potansiyel ihracat gelirlerinin çoğunluğu Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgelerinden gelirken, Rusya ağırlık oluşturuyor. Tekstil ve otomotiv sektörleri AB’deki iyileşmeden faydalanacak. Kimya, makine ve tarımsal gıda sektörleri ise Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki fırsatları yakalayabilir. Türkiye, otomotiv, kimya; plastik ve kauçuk sektörlerinin yanı sıra makine ve ekipman sektörlerinin de ihracatta pazar paylarını genişletmeye devam etmesiyle katma değer zincirinde yükselmeye devam edecek.”

AA

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.