1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Antalya’da Arsa Sıkıntısı Konut Fiyatlarını Artırdı!

Antalya’da müteahhitlerin konut yapmak için arsa bulmakta zorlanması ve demir ile çimentonun yüzde 60 civarında zamlanması,konut fiyatlarını artırdı. Demir fiyatlarındaki yüksek fiyat artışını spekülatörlere bağlayan Antalyalı müteahhitler, fiyatların kentsel dönüşüm yoluyla dengeleneceğini düşünüyor.

Kentte inşaat sektörünün yaşadığı en büyük problemin arsa sıkıntısı olduğunu belirten Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Üyesi ve İnşaattan Sorumlu Meclis Üyesi Faruk Sayın, yeni imar planları olmadığı için müteahhiderin konut yapacak arsa bulamadıklarını, bu nedenle de yeni yapılan konutların metrekarelerinin düşük olduğunu söyledi. Arsa sıkıntısı nedeniyle arsa fiyatlarında ciddi oranda artış yaşandığım kaydeden Sayın, “Arsa olmayışından dolayı eskiden çok rağbet görmeyen Ahatlı bölgesi şu anda müteahhitlerin en çok tuttuğu bölge. Konyaaltı ve Lara bölgesinde var olan arsalar zaten daha da değer kazandı” dedi. Yer sıkıntısının yanı sıra geçtiğimiz haftalarda demir ve çimentoya gelen yüzde 60’lık anormal artışların da müteahhitleri büyük sıkıntıya soktuğunu belirten Sayın, “Bu artışlar özellikle ihalelere girip de iş alan ve malzemelerini bağlamamış arkadaşlarımızı çok etkiler. Ama bu durum kendisini sadece günübirlik göstermez. Önümüzdeki günlerde maliyetlerdeki artışlar nedeniyle daire fiyatları da artacak. Yeni yapılan dairelerde yüzde 15 civarında bir artış olacağını düşünüyoruz. Eskilerde de ona göre artış yaşanır. Eskiden müteahhidin yüzde 20’lik kazancı varken şimdi bu kazanç yüzde 8’lere düştü. Her gelen zam bunu daha da düşürüyor. Müteahhit kendi cebinden harcıyor” açıklamasını yaptı.

Geçen yıl demirin tonunun 800-820 TL arasında olduğunu şu anda ise bunun bin 350 TL’ye çıktığını kaydederi Sayın, ülkede demiri etkileyecek bir şey olmadığını artışların spekülatörler tarafından yapıldığım ileri sürdü. Kente şu anda Denizli Çimento, As Çimento ve Göltaş adlı firmaların hiz-met verdiğini anlatan Sayın, “Önceden kente Konya ve Afyon çimento firmaları da giriyordu. Ama şimdi bizde sizin o tarfı etkileriz diyerek onları istemiyorlar. Tekelleşme var. Kendi aralarında anlaşıyorlar. İstedikleri fiyatı uyguluyorlar” dedi.

Antalya’daki arsa sıkıntısı nedeniyle artan konut fiyadannı çözmenin en kolay yolunun kentsel dönüşüm olacağını açıklayan Sayın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizce 20-30 katlı depreme ve bölgeye uygun rezidans gibi binaların yapılması gerekiyor. Etrafı yeşil alan olan ve içerisinde oyun parkları olan alanlar. Gecekondu ve eski binaların da bir taraftan adalar bazında yıkılıp yenilenmesi gerekiyor. Bu hem insanların geleceği hem de şehrin güzelleşmesi, yeşil alan ve yolların açılması açısından çok gerekli.”

ATSO İnşaat Faaliyetleri Meslek Komite Üyesi Kürşat Acar da Antalya’da son yıllarda baş gösteren yerel sorunlardan birinin de arsa üretilmemesi olduğunu belirterek, “Antalya güneyden batıya kadar yüzde 80 oranında yapılaştı. Bu sorunu aşmak için doğu kısmının imara açılması gerekiyor. Antalya için bu noktada yıllardır önce çıkan Kırcami sorunu var. 2 yıl içinde bu sorun ortadan kaldırılmalı ve Kırcami’de dünya ölçeğinde gelecek 50 yılın planı yapılmalı” diye konuştu.

Tüketici durumdan memnun değil
* Andelip Mimarlık Mühendislik Şirketi sahibi Arif Orhan: Şehir merkezinde arsa bulmakta ciddi sıkıntı yasıyoruz. Bunun nedeni gelir seviyesi yükselen tüketicilerin istekleri. Müşteriler, şehir merkezinde güvenli konut kompleksi istiyor. Ancak şehir merkezinde bu talepleri karşılayacak yer kalmadı. Haliyle müteahhitler, eskiden hic talep görmeyen Ahatlı bölgesine yöneldi. Durum böyle olunca arsa fiyatları bir anda yükseldi. Sonuç olarak tüketici de üretici de bu durumdan memnun değil.

* Hedef İnşaat Malzemeleri sahibi Ayhan Yücel: Demir ve çimentoda yaşanan anormal fiyat artısı binaya başlayan müteahfıidi olumsuz etkiledi. Önceden kat karşılığı uygun fiyatlara arsa alabiliyorduk. Eskiden kat karşılığı yüzde 40-50 oranında arsa alırken simdi arsa fiyatları cök yükseldi. Haliyle yaptığımız binaları da yüksek fiyatla satmak zorunda kalıyoruz. Bu da sektörümüzü ciddi anlamda sıkıntı içinde bıraktı.

Dünya/Duygu Şahin

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Türkiye’den Ev Ülkeler Listesi: İran, Irak, Rusya, Afganistan, Almanya, Çin, İsveç

Şubat ayında Türkiye’den ev alan yabancılara ilişkin veriler TÜİK tarafından paylaşıldı. TÜİK tarafından yapılan kamuoyu …