1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

2B’de Başvurular 100 Bine Yaklaştı

2B hak sahiplerinden tarihî fırsatı kaçırmamalarını isteyen İstanbul Defterdarı Bekir Bayrakdar, başvuruların 30 Ekim’de sona ereceğini hatırlattı.

Bayrakdar, “Başvuru yapmayan 2B sahiplerine kesinlikle tapu verilmeyecek.” dedi.

Hazine arazilerinin kullanıcılarına satılmasını öngören 2B kanunu 7 Mayıs’ta yürürlüğe girdi. Bugüne kadar Türkiye genelindeki başvurular 100 bine yaklaştı. İstanbul 25 binle ilk sırada yer aldı. En fazla 2B arazisinin olduğu Antalya’da yaklaşık 20 bin başvuru yapıldı. Müracaatların 30 Ekim’de sona ereceğini hatırlatan İstanbul Defterdarı Bekir Bayrakdar, 2B hak sahiplerinden tarihî fırsatı kaçırmamalarını istiyor. Başvuruda bulunmayanlara tapularının verilmeyeceğini hatırlatıyor. Bayrakdar, daha önce devlet tarafından yapılan kadastro çalışmalarında tapu alıp da iptal edilen vatandaşlara da müjde veriyor. Başvuru yapmaları halinde kullanıcısı oldukları 2B arazilerinin ücretsiz iade edileceğini kaydediyor.

7 Mayıs’ta başlayan başvurulardan sonra 8 bin hektar 2B alanının yer aldığı İstanbul’da 82 bin 243 hak sahibinden yaklaşık 25 bin kişi İstanbul Defterdarlığı ve ilçe mal müdürlüklerine satın alma ve iade başvurusunda bulundu. En fazla başvuru Ümraniye, Beykoz, Sultanbeyli ve Silivri’den geldi. En az başvuru sadece 1 kişiyle 8 parselin yer aldığı Başakşehir’de oldu. Maltepe’de 15, Sultangazi’de 27, Adalar’da ise 35 başvuru gerçekleşti. Bu rakamlara göre İstanbul’da günde ortalama 500 başvuru yapılıyor.

2B arazilerindeki son duruma ilişkin Zaman’a konuşan İstanbul Defterdarı Bekir Bayrakdar, yasal süre içerisinde başvuru yapmayan 2B sahiplerine kesinlikle tapu verilmeyeceğini ifade ederek, “Başvuruda bulunulmadığı takdirde bu arazilerin vatandaşın elinden gitme riski var. Devlet başka yere satabilir, park yapabilir.” dedi. Başvuruların yoğun bir şekilde devam ettiğini aktaran Bayrakdar, rayiç bedellerin ağustos ayından itibaren belirleneceğini ve satış işlemlerine başlayacaklarını duyurdu: “Rayiç bedel belirlenirken ince işçilik yapılıyor. Bir mahalledeki 2B parsellerinin konumlarını, ‘ön mahallede mi arka mahallede mi, caddeye bakıyor mu, apartman arası mı?’ şeklinde belirliyoruz. Böylece bir mahallede 40 ayrı rayiç bedel çıkabiliyor. Ağustos gibi başvuruları değerlendirmeye başlayacağız. Daha sonra ‘Tamam, senin yerin şöyle, uygundur, bu fiyata alır mısın’ diyeceğiz.” Bayrakdar, 2B arazilerinin tespitinde vatandaşın birtakım sorunlarla karşılaştığına da dikkat çekti. Kadastronun bazen hatalı tespit yaptığını söyleyen Bayrakdar, “Kadastro bazen çok rahat çalışmış, isim hataları var. Mehmet yerine Ahmet yazmış. Baba adını yanlış yazmış. Metrekareyle ilgili sıkıntılar var. Kullanıcılarla alakalı olan davalar var. Vatandaş hakkını aramalı ve işin takipçisi olmalı.” ifadelerini kullandı.

Bekir Bayrakdar, 2B hak sahiplerinden bazılarının ellerinde tapuları olduğunu dile getirdi. Bu kişilere başvuru yapmaları halinde arazilerinin ücretsiz olarak iade edileceğini dile getiren Bayrakdar, “Bazı vatandaşlara, kadastro geçerken tapu vermişler. Daha sonra orman tapu mühendisleri çalışırken ‘Size tapu verildi ama aslında burası orman arazisi’ denmiş. Davalar açılarak tapular iptal edilmiş. Ama onlar kullanıcı olarak devam etmişler. Eğer devlet tarafından bir kere tapu verilmişse biz onları bedelsiz iade ediyoruz.” diye konuştu. 2B kanunu çıkmadan önce Hazine arazisi işgal edenlerden ecrimisil almaya başladıklarını da ifade eden Bayrakdar, alınan paraların rayiç bedelden düşüleceğini vurguladı. Kanuna göre vatandaş sahip olduğu arazinin emlak değerinin yüzde 3’ü kadar devlete ecrimisil ödemek zorunda. Bu arada başvuru ücretlerinde yeni düzenleme yapıldı. Daha önce başvuru sırasında ödenmesi zorunlu olan ve 1.000-2.000 lira arasında değişen başvuru ücretleri 30 Ekim’e kadar ödenebilecek.

30 Ekim’e kadar başvuru yapmayan, hiçbir hak iddia edemeyecek

2B alanlarında bugüne kadar kadastro ve güncelleme çalışmaları tamamlanan parsellere ilişkin kullanıcı listeleri, tüm mahalle muhtarlıkları, belediyeler ve mal müdürlüklerinde askıya çıktı. 2B hak sahibi olanlar, 30 Ekim’e kadar bir dilekçe ile İstanbul Defterdarlığı ve ilçe mal müdürlüklerine başvuruda bulunabiliyor. Başvuru dilekçesi tüm mal müdürlükleri ile defterdarlığın web sitesinden temin edilebiliyor. 30 Ekim’e kadar başvuru yapmayanlar hiçbir hak iddia edemeyecek. Yetkililer, başvuruların son aya bırakılmamasını tavsiye ediyor.

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

2B Arazisi Kullanıcıları Mektupla Bilgilendiriliyor

2B Yasası kapsamında, arazi kullanıcılarına bir an önce başvurularını sağlamak amacıyla Türkiye’de ilk kez Adana’da …