1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

2011 Yılı Konut Kira Gelirlerinde İstisna Tutarı!

Şükrü Kızılot, Hürriyet Gazetesi’ndeki bugünkü köşesinde “2011 yılı konut kira gelirlerinde istisna tutarı” başlıklı yazıyı kaleme aldı…

Sahibi bulundukları gayrimenkulleri konut olarak kiraya verenlerin (yazlık evlerini kiraya verenler de dahil) elde ettikleri kira tutarı istisna tutarını aşmadığı sürece, bu gelirleri için yıllık beyanname vermeyecekler (GVKMd.21).

Emekli aylığı alanlar, kira gelirlerini beyan ederken, emekli aylığı gelirlerini beyannameye dahil etmezler.

İSTİSNA TUTARI

Konut kira gelirleri için belirlenen yıllık istisna tutan 2011 yılı için 2.800 TL’dir (GVK Md. 21).

2011 yılında tahsil edilen ve edilecek olan konut kira gelirinin yıllık tutarının 2.800 TL’yi aşması halinde, bu tutar düşüldükten sonra kalan kısım üzerinden götürü veya gerçek gider indirilerek, gelir vergisi ödenecek.

YILLAR İTİBARİYLE KONUT KİRA GELİRİ İSTİSNA TABLOSU
Yıllar Dayanak İstisna Tutan (TL)
2004 2003/6578 s. BKK 1 milyar 800 milyon TL

2005 2004/8295 s. BKK 2 bin YTL
2006 2005fî826 s. BKK 2 bin 200 YTL

2007 259 Sen No.luGVK Tebliği 2 bin 300 YTL
2008 265 Sen No.luGVK Tebliği 2 bin 400 YTL
2009 270 Sen No.luGVK Tebliği 2 bin 600. TL
2010 273 Sen No.luGVK Tebliği 2 bin 600 TL
2011 278 Sen No.luGVK Tebliği 2 bin 900 TL

İSTİSNANIN NASIL UYGULANACAĞI

a) Bir takvim yılı içinde tahsil edilen brüt kira gelirinden, kira gelirinin elde edildiği yıl için belirlenen istisna tutarı düşülecek.

b) Birden fazla konuttan kira geliri elde edilmişse, istisna, kira gelirlerinin toplamından indirilir. Başka bir anlatımla, kira geliri elde edilen her konut için ayrı ayrı istisna uygulanmaz.

c) Bir konuta birden fazla kişinin örneğin karı-kocanın ortak olması halinde, herkesin payına düşen kira gelirine ayrı ayrı istisna uygulanır.

Ayrıca, istisnadan yararlanabilmek için kira gelirinin tam ve eksik¬siz beyan edilmesi gerekiyor:

İSTİSNADAN YARARLANAMAYACAK OLANLAR

a) Ticari, zirai veya mesleki kazancını yıllık beyanname ile bildirmek zorunda olanların (yani konfeksiyonlar, bakkal, kitapçı, tamirci, mobilyacı, yedek parçacı, nakliyeci, avukat, doktor gibi kişilerin) konut kira gelirlerinin olması halinde, istisnasından yararlanamazlar (GVK Md. 21/2).

b) Konut dışındaki gayrimenkullerin örneğin dükkanların kira gelirleri, belirtilen istisnadan yararlanamaz.

c) Konutlardan elde edilen kira gelirleri beyan edilmez ya da eksik beyan edilirse, istisnadan yararlanılamaz (GVK Md.21).

Ancak, idarece herhangi bir tespit yapılmadan önce, süresinde beyan etmedikleri veya süresinde verdikleri beyannamelerde yer almayan konut kira gelirlerini, kendiliklerinden, süresinden sonra verecekleri beyanname ile beyan edenler, kiranın elde edildiği yıl için tespit edilen istisnadan yararlanabileceklerdir(10.02.1999 tarih ve 1999/2 Sıra No.lu GVK İç Genelgesi.).

Genelgeden de fark edileceği gibi, süresinde beyan edilmeyen veya eksik beyan edilen konut kira gelirlerinin, idarece herhangi bir tespit yapılmadan önce, kendiliğinden beyan edilmesi durumunda konut kira istisnası uygulanacak.

Hürriyet/Şükrü KIZILOT

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

“Bina Kimlik Sistemi” Hayata Geçiyor (Tüm Şehirlerde Eş Zamanlı Olarak Başlayacak)

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hayata geçirilecek Bina Kimlik Sistemi ile binaların periyodik olarak denetimi yapılacak, …